Vállalkozás hvg.hu 2019. október. 02. 09:07

Céges buli helyett teljesítménybónusz kell a munkásoknak

Közel ezer magyar fizikai dolgozót kérdeztek arról, mi motiválja őket, hogy a munkahelyükön maradjanak, és milyen bajok vezetnek a felmondásukhoz.

A stabil, biztonságos munkakörnyezet a fizetésnél is fontosabb a magyar fizikai dolgozók számára – erre jutott a BrandFizz Employer Branding Kft. közel ezer dolgozót megszólaltató kutatása.

Az eredmények alapján a legfontosabb a stabilitás, csak ez után jön a fizetés, majd, hogy milyen a csapat, és milyen hangulatban telik a munkaidő. A munka és a magánélet egyensúlya is jelentős tényező, ami esetükben azt takarja, hogy van-e rugalmasság a beosztásban, és az mennyire tervezhető előre.

A lista végefelé, a harmincból a huszonkettedik helyen szerepelnek a szakmai tréningek, vagyis a kékgallérosokat kevésbé lehet képzésekkel motiválni. A lista utolsó helyére fért csak fel a céges rendezvény.

A felmérés vizsgálta a felmondások mögött álló okokat is. A leggyakoribb az elégedetlenség a teljesítményalapú bónusszal, fizetéssel és egyéb juttatásokkal, ez után következik a visszajelzés és a teljesítmény elismerésének hiánya, a munka és magánélet egyensúlyának hiánya, valamint a rossz belső kommunikáció.

Az eredmények azt mutatják, hogy nem az alapfizetés jelenti a fő problémát, hanem a teljesítményalapú bónuszokat várják el. A fókuszcsoportos interjúk rávilágítottak a belső kommunikáció hiányosságaira is, hiszen például sok esetben a fizikai dolgozók csak folyosói pletykákból értesülnek a céget érintő kérdésekről.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?