Vállalkozás Szlavkovits Rita 2019. augusztus. 05. 11:32

Hamarosan kiderülhet, marad-e a zöldségek horror ára

A termelőknek már kevesebbet fizetnek a felvásárlók, de az üzletekben még csillagászati áron vehetjük a zöldségeket. A szegedi nagybanin nem csak a kereskedők, de már nyugdíjasok is vásárolnak, hogy olcsóbban töltsék fel a kamrájukat.

„Naná, hogy kibuszozok, még a Mars téren is háromszor ennyiért kapni a gyökeret, meg a hagymát” – mondja egy idős asszony, aki kis görgőkön guruló táskájával mustrálja az árut a szegedi nagybani piacon, és ha szerencséje van, meg tudnak egy kisebb tételben állapodni a termelővel. Itt ugyanis, a fővárosihoz hasonlóan, többnyire a termelők és a kereskedők alkudoznak egymással.

hvg.hu

Tavaly ősz óta az egekben vannak a zöldségárak, a petrezselyemgyökér ára volt, hogy ezer forint fölé nőtt, a vöröshagymát akár 500 forintért, a burgonyát is 300 forint körüli áron lehetett megvásárolni. Az üzletekben drágább, a piacokon valamivel olcsóbban lehet hozzájutni ezekhez, a nagybanin már mennek lefelé az árak, nem csoda, ha már a lakosok is kimennek, hogy ne a magas árakon vehessék meg a levesbe valót. A nagybanin nagy a forgalom csütörtökön, pedig sokan szabadságon vannak, így a termelők nehezen szabadulnak az árutól. A hónap végén indul be az élet, addigra az is kiderülhet, hogy merre mozdulnak az árak. A szegedi városi piacon nagyon vegyes a kép, a kisebb girbegurbát olcsóbban, az egyenméretű gusztusosat már az előbbi duplájáért lehet venni.

„Háromszor vetettünk, mire kikelt”

„Jött az eső, a hőség, jó, hogy legalább egy hüvelykujjnyira megnőtt” – mutatja a kezén egy asszony a szegedi Mars téren, a piacon. A férjével árulják a gyökeret hatszázért, a román vetőmagot kárhoztatják, tényleg kisebb fajta sikeredett, hasonlót a bejáratnál is látni, ott egy pár darabos csomót kétszáznegyvenért ad egy kendős néni. A nagyobb standoknál azért itt is ezerszáz és ezerötszáz között van az „egyengyökér” ára, de ezt az „őstermelők” (kacsintva teszik idézőjelbe a megnevezést) nagy valószínűséggel a nagybaniról hozták hajnalban.

A város szélén pár évvel ezelőtt felépült nagybani piacon egy tízkilós zsákban hatezerért árulják a petrezselyemgyökeret, a boltban ennek a duplájába kerül. A domaszéki termelő három holdon termeszt sárgarépát és gyökeret, de nem magyar vetőmagról, hanem hollandról, ami drágább. „Hiába mondják, hogy magyar, ha egyszer vörös óriás sárgarépa lesz belőle” – mondja a férfi, aki szerint alaposan megdolgoznak azért, hogy elfogadható küllemű és ízű legyen a gyökér.

hvg.hu

„Megvesszük a vetőmagot, aztán szép pénzért fogadunk valakit, aki egy korszerű vetőgéppel elveti, mert nekünk nincs ilyen, mert nagyon drága. Aztán locsoljuk, kicsit beáztatjuk, majd lehálózzuk, hogy a hőtől is védjük” – sorolja a domaszéki férfi a teendőket, és azt is, hogy ezzel együtt volt olyan, amikor inkább beszántották, mert annyira keveset adtak érte, hogy jobban megérte beszántani, mint felszedni. Tavaly aztán a környező országokat is hősokk érte, nem jött be az import, itthon is kevés volt, így felmentek az árak, ami egyelőre marad, azt nem tudni, hogy meddig.

„Leverik az árakat a támogatások”

„Mi százharmincért adjuk a krumpli kilóját, számlával együtt, áfástul” – mondja egy vállalkozó, aki már a rendszerváltás után céget alapított, mert már akkor úgy volt, hogy az őstermelői státuszt kivezetik rövidesen. „Hát, azóta is vezetgetik kifelé” – teszi hozzá fanyalogva a férfi. „Engem ne fényképezzen, itt van a fiam, ő a jövő” – passzol át Máténak, akiből tényleg dől a szó, valószínűleg elég sokat hallgatta a családban, hogy mi miatt kell a veszteséget elszámolniuk.

hvg.hu

„Most sokan felvették a fiatal gazdáknak járó támogatást, de nem mindenki számolt jól” – mondja Máté, aki ősszel megy mezőgazdasági szakközépiskolába, viszi majd tovább édesapja cégét. „A könnyen jött állami támogatással leszorítják az árakat, mi meg beleöltük a sok pénzt, de nekünk is csak annyit fizetnek a krumpliért” – magyarázza Máté a sokat hallott bosszúságot.

A nagybanin fut össze az áru, amit a kistermelők értékesítenek, és amit nem a konyhakertben, hanem pár hektáron termeltek meg. A nagyobb gazdaságok az áruházláncokkal szerződnek, legfeljebb azt viszik a nagybanira, ami „kimaradt”. „Nekik ez mellékszál, de az árakat is diktálni tudják” – ezt már Veress Balázs, a szegedi Nagybani Piac igazgatója mondja, igaz, ezt éppen a paradicsommal kapcsolatosan meséli el.

„Hajnalban a beléptetés előtt sokszor már megállapodnak az árakban, nálunk fél hatkor van az úgynevezett start ár” – mondja Veress, aki azt is elmeséli, hogy a múlt héten egy nagyobb partnerük nem tudott paradicsomot hozni, nem maradt feleslege, így felszökött az ár majdnem duplájára, ennyiért tudták vinni a kerekedők innen az üzletekbe, így ott is jócskán felment az ára.

Azt ki kell matekozni, hogy a fővárosi, vagy a szegedi piacon érdemes-e árusítani, hiszen Pesten jobb áron lehet eladni, de nagyobbak a költségek is. Veress szerint a magyar zöldség szezonjában még Miskolcról és Debrecenből is jönnek Szegedre kamionok, mert így jobban megéri, mert annyival olcsóbban kapják meg az árut. Jelenleg a burgonya nagyjából egy árban van a két nagybanin, de a vöröshagymát Szegeden most olcsóbban lehet venni, a fővárosban július végén 170-190 forint között, míg Szegeden már 130 forintért is kapható. Ettől persze a boltokban még négyszáz fölött van az ár, még az egyik multinál akciósan is 250 forintot kérnek a vöröshagyma kilójáért.

Össze kellene fogni

„Jövő héten kezdjük szedni a tavaszi vetést” – mondja Szántó Lajos, akiről márciusban írtuk, hogy közel nyolcvan hektáron „hagymázik”, ötven hektáron vetettek tavaszi hagymát. Arról Szántó sem tudott semmit mondani, hogy mennyibe fog kerülni a boltokban, arról viszont igen, hogy a termelőknek össze kellene fogniuk, akkor kevésbé lennének kiszolgáltatva. Szántó többféle minőségben is el tudja adni a hagymát, arra is volt példa, hogy egy konzervüzemnek adott el egy kevésbé jó minőséget, de ahogy mondja, ezt inkább a nagyobb termelők tudják megtenni.

hvg.hu

A két évvel ezelőtti dömping után csökkent a vöröshagyma és a burgonya vetésterülete is, az ellátási lyukakra rámozdultak az osztrákok és a hollandok is, ami tavaly őszre jócskán felvitte az árakat. Most, hogy újra jön a magyar termés, egyelőre nem tudni, hogy az áruházak hogyan reagálnak majd, Szántó szerint nagy ingadozás nem várható a hagyma esetében. Ősz végére ugyanis elfogyhat ismét a hagyma, akkor megint jöhet a külföldi.

A burgonyánál évekkel ezelőtt a jó minőségű, olcsó francia szállítmányok borzolták a termelők idegeit, majd az Európát sújtó hőség azt is kiütötte, így annak is felment az ára. Mindegyik esetében akkor lehetne kevésbé hektikus a piac, és a polcokról a vevők is olcsóbban juthatnának hozzá a zöldségekhez, ha a termelők egymással is összehangoltan dolgoznának. „Valahogy nálunk nem fűlik a foguk a termelőknek a tészekhez (a termelői értékesítő szervezetekhez), pedig ott az osztrák példa is, a termelők nem foglalkoznak az értékesítéssel. A kereskedőházakba beviszik a portékát, aztán azok egy adott áron szerződnek, majd visszaosztják a hasznot, ami azon az öt százalékon felül folyt be, amit maguknak szántak” – mondja Szántó Lajos.

Megkerestük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti főosztályvezetőjét is, Mártonffy Béla azt mondta, hogy augusztus hetedikén üléseznek, ezt követően tud tájékoztatást adni arról, hogy mire lehet számítani zöldségfronton.

hvg360 Tiszai Balázs 2025. január. 06. 09:30

MVM-terjeszkedés Romániában: a helyiek szerint Orbán most tolja be az országba Putyin trójai falovát

A magyar állami energiacég kivásárolja a német E.On-t Románia második legnagyobb gázcégéből. A helyi félelmek szerint, ha az üzlet lezárul, az MVM orosz gázzal fogja ellátni az ország háztartásainak csaknem felét, és ezzel nagyban erősödik Moszkva befolyása Bukarestben. A tranzakció 2025 első felében zárulhat, de még elkaszálhatják. Ennek az esélyét erősítheti az a sürgősségi rendelet, mellyel a román kormány megakadályozhatja a stratégiai fontosságú vállalatok “ellenséges” átvételét.