Vállalkozás hvg.hu 2019. április. 09. 21:13

Csak úgy szárnyalt Mészáros cége, 18-szorosára emelte a tőkéjét tavaly

Az Opus Global Nyrt. tavaly 24,8 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Piaczárás után közzétette a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján 2018. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentését Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt., eszerint pedig a vállalatcsoport

54,1 milliárd forintos működési bevétel mellett 24,8 milliárd forint adózott eredményt ért el.

A csoport anyavállalatra jutó eredménye 25,5 milliárd forint lett, míg a társaság konszolidált saját tőkéje – a lezárt tőkeemelés sorozatnak köszönhetően – alig egy év alatt 14,9 milliárd forintról a tizennyolcszorosára, 280 milliárd forint fölé nőtt. A tőzsdei társaság konszolidált mérlegfőösszege pedig a 2018. december 31-i zárónapra 576,7 milliárd forintra növekedett.

Az Opus a jelentős árbevétel és profit ellenére negatív üzemi eredményt (EBIT), és EBITDA-t mutatott ki, amely azonban a közlemény szerint nem fest valós képet a társaság tényleges eredménytermelő képességéről, ugyanis a novemberben értékesített médiaportfolió által generált árbevétel és EBITDA már nem szerepelhet az Opus konszolidált eredmény beszámolójában; míg a tőkeemelés során apportált, illetve megvásárolt, jelentős jövedelemtermelő képességű társaságok - Mátrai Erőmű, Mészáros Építőipari Holding leányvállalatai - csak az akvizíciók lezárását követő, december havi teljesítményükkel járultak hozzá a csoport konszolidált eredményéhez.

Épp kedden szavazták meg egyébként a két cég közgyűlésén, hogy Mészáros Lőrinc másik cége, a Konzum Nyrt. beolvad az Opus Globalba.

A közlemény hozzáteszi, hogy ezt követően az Opus becsült kapitalizációja – a jelenlegi árfolyamon és a jelenlegi piaci viszonyokkal számolva – elérheti a 350-400 milliárd forintot, miközben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladhatja a 320 milliárd forintot is, a 2019. évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!