Joël Robuchon 73 éves volt.
Egyik legnagyobb alakját veszítette el a gasztrovilág: 73 éves korában Genfben meghalt Joël Robuchon. A francia séf halálát szóvivője erősítette meg, a francia lapok szerint rákban szenvedett.
Az évszázad szakácsa címet 1990-ben adományozták neki, ehhez hozzájárult a folyamatos megújulás, amely konyháját jellemezte. Az AP Patricia Wellst idézi, aki könyvet írt a séfről, és ebben így jellemezte: „Joel Robuchon vitathatatlanul az a művész, aki a legnagyobb hatást gyakorolta a 20. századi konyhaművészetre”.
Robuchon éttermek hálózatát építette ki három kontinensen, a helyek közül az intim, a konyhához közeli pultokkal működő helyiségek igazi forradalmat indítottak el. A hagyományokkal szakító stílus a Michelin-osztályozás előírásaival is szembement, igaz, ez az ítészeket annyira nem zavarta meg: most is 31 Michelin-csillagja van éttermeinek, amelyek közül 5 háromcsillagos.