Vállalkozás hvg.hu 2018. május. 07. 11:32

Vágta és botrányos lópusztulás után: rendet kell tenni a sarkadi dögtelepen

Lezárta a Sarkadi Vágtán elpusztult ló miatt indított vizsgálatát a szakahatóság: az állatot szabályszerűen ölték le, de az önkormányzati dögtelepet rendbe kell tenni. A pályát nem vizsgálta eddig senki.

Be kell keríteni a dögtelepet, mezőőri felügyeletet kell biztosítani és gondoskodni kell a tárolók folyamatos kiürítéséről. Ezeket a megállapításokat tette a Békés Megyei Kormányhivatal szakhatósága, erről közleményt adtak ki. A balesetet szenvedett ló leölését szakszerűen végezték- számol be a beol.hu. a közlemény alapján.

A dögtelep körül azonban rendet kell tenni, mi is jártunk a helyszínen, ahol a video elkészítése után nem sokkal, mésszel fertőtlenítettek, és vélhetően már tetemeket is elszállítottak. Így nézett ki:

Szlavkovits Rita

A dögtelepet az önkormáyzat működteti, az ATEV Zrt-vel kötöttek szerződést a tetemek elszállításáról és megsemmisítéséről, ezek a papírok rendben voltak, de a helyszínen több intézkedést is kell tennie a fenntartónak.

Pénteken reggel járta körbe a sajtót az a videó, amelyet Szabó Erzsébet készített akkor, amikor a május 1-én, Sarkadon rendezett vágtán elbukott, és a súlyos sérülés miatt leölt lovától szeretett volna búcsút venni a sarkadi dögtelepen, de ott az állat megcsonkított tetemét találta.

Ezután indítottak vizsgálatot a területileg illetékes hatóságok. A közleményben a ló leölésének és a dögtelep körülményeinek vizsgálati eredményeit írták le. A lovas pálya minőségét nem vizsgálták, pedig a lovasok körében az verte leginkább ki a biztosítékot, hogy az évek óta megrendezett Nemzeti Vágtát megelőző előfutamok helyszínei szerintük nem biztonságosak, de erre vonatkozóan nincs hatályos szabályozó rendszer.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?