2014. augusztus. 19. 15:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2014. augusztus. 19. 15:02 Vállalkozás

A szegényeknek csak egészségtelen kaja jut

Azon amerikaiak, akik állami élelmiszersegélyben részesülnek, sokkal nagyobb arányban kapnak cukorbetegséget, illetve nagyobb arányban is lesz magas vérnyomásuk, mint a teljes amerikai népességnek. Ráadásul azok a módszerek, mellyel ezek a kevésbé tehetős emberek pénzt igyekeznek megfogni, csak rontanak egészségügyi helyzetükön.

Megdöbbentő, hogy a szegény amerikaiak hány százaléka vásárol olcsó, ám egészségtelen élelmiszert. A Quartz által idézett amerikai kutatásban több mint 60 ezer olyan embert kérdeztek meg, akik élelmiszersegély-programban vettek részt, az embereknek pedig több mint a fele fogyasztott olyan élelmiszert, melynek már lejárt a szavatossága, vagy sérült a csomagolása (ezeket általában leértékelik az USA-ban). Az élelmiszersegélyben résztvevők az USA-ban az alacsonyabb jövedelműek közül kerülnek ki.

A legnagyobb probléma ugyanakkor az, hogy a megkérdezettek majdnem 80 százaléka vásárolt előre elkészített élelmiszert, gyorskaját, ezek ugyanis lényegesen olcsóbbak a friss élelmiszereknél. Az előre elkészített, fagyasztott élelmiszerek, gyorskaják ugyanakkor egészségtelenebbek a friss élelmiszereknél, ez a gyakorlat pedig hozzájárul az alacsony jövedelműek körében tapasztalt nagyobb elhízási arányszámokhoz is.

A kutatás keretében az embereket megkérdezték, hogy milyen arányban fordul elő cukorbetegség, illetve magas mérnyomás ezekben a családokban (ezen betegségek kialakulásában a szegényes táplálkozás is komoly szerepet játszik). A kutatók azt találták, hogy míg az amerikai népesség egészét nézve 9 százaléknyian küzdenek cukorbetegséggel, 31 százaléknyian magas vérnyomással, addig az élelmiszerprogramokban résztvevőknél, vagyis a szegényebbek körében ez az arány 33, illetve 57 százalék.

Mindezek a folyamatok ugyanakkor nem egy légüres térben lebegnek: az amerikai kormányzat támogatásai következtében alacsonyabb a kukorica és szója ára, ez leviszi a készételek árát is, emellett pedig az infrastruktúra vagy az idő hiánya is az alacsony jövedelmű rétegek egészsége ellen dolgozik (nem tudnak eljutni addig a boltig például, ahol megfelelő élelmiszert árulnak: nincs autójuk, vagy túl messze van a bolt).