100 új kocsmából 6 csődbe megy egy éven belül.
Az első negyedévben a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás iparág bedőlési aránya első ízben haladta meg a hosszú évek óta listavezető építőiparét. A legkockázatosabb vállalkozás ma: kocsmát nyitni - írta az origo.hu.
Az italszolgáltatással foglalkozó cégek bedőlési aránya 6 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy 100 cégből 6 egy éven belül csődbe megy - derül ki a Bisnode tanácsadó cég ma publikált elemzéséből. A vendéglátás egyéb területein sem sokkal jobb a helyzet, és a szektor egésze pedig kockázatosabbá vált a 2008. óta stabilan listavezető építőiparnál.
A megnövekedett kockázat eközben nem állja útját a vállalkozó kedvű újoncoknak: a minden korábbinál rosszabb bedőlési mutatók mellett tavaly óta mind a vendéglátás, mind a szálláshely-szolgáltatás területén megduplázódott a cégalapítások száma.
Havonta átlagosan 225 cég alakul a szektorban, ebből 200 a vendéglátás területén. A mérleg azonban még így is "negatív stagnálás": egy év alatt 0,2 százalékkal csökkent a szektorban tevékenykedő cégek száma.