2013. augusztus. 05. 17:15 hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. augusztus. 05. 17:05 Vállalkozás

Pitypangból gyárthatják a zöld gumiabroncsot

Nem minden nyersanyag helyettesíthető környezetbarát anyagokkal, de egyre nagyobb arányban használnak zöld alapanyagokat az autóiparban is. A Continental csoport például a pitypangból állítaná elő a gumiabroncsot.

A világ egyik vezető gumiabroncs gyártójának kutatói azon dolgoznak, hogy teljes mértékben természetes alapanyagokból készült abroncsot dobjanak piacra. A kutatásoknak és a kísérleteknek köszönhetően már lehetővé vált a fosszilis olajszármazékok repceolajjal és poliészterrel történő helyettesítése a gumiköpenyben. Napjainkban ugyan a szénhidrogén-származékokból előállított alkotóelemeket egyre nagyobb arányban tudják kiváltani a megújuló energiaforrások felhasználásával készült termékekkel, azonban a megoldások hátránya jellemzően, hogy olyan földterületeket igényelnek, amelyeket jelen pillanatban élelmiszer-előállításra használnak – írja a Portfolio.

A zöld gumiabroncs kifejlesztésére éppen ezért forradalmi megoldás a pitypang nedvének felhasználása. A kutatók ugyanis arra is képesek, hogy kikapcsolják a pitypang tejnedvének alvadásáért felelős gént, és így előállítható a gumi alapanyagát képező kaucsuk. "A pitypang egyik fő előnye, hogy Európában szinte bárhol megtalálható, és nem termőföldek, hanem jellemzően ugaron hagyott területeken fordul elő nagy mennyiségben. Ennek köszönhetően nincs szükség más kontinensekről szállítani a kaucsuk előállításához szükséges alapanyagot", jegyezte meg Dr. Boris Mergell, a Continental anyag és gyártástechnológiai részlegének vezetője

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?