2013. április. 15. 18:26 MTI Utolsó frissítés: 2013. április. 15. 19:45 Vállalkozás

Látványpékségeket záratott be a NAV Észak-Magyarországon

Egy nap alatt, az ellenőrzött húsz észak-magyarországi látványpékségből hármat azonnal bezártak az élelmiszer-biztonsági szakemberek a NAV-val közös ellenőrzésük során – tájékoztatta a NAV Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának médiareferense hétfőn az MTI-t.

Körtvélyesi Zsuzsanna tájékoztatása szerint az ellenőrzéssorozatot a NAV a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági szerveinek munkatársaival közösen végezte, mivel a hatóságok tapasztalatai szerint ezek a vállalkozások mind adózási, mind élelmiszer-higiéniai szempontból kockázatosnak minősülnek.

Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek hat pékségben találtak hiányosságot, amelyek közül három üzem működését azonnal felfüggesztették az élelmiszer-előállításra és az élelmiszer-higiéniára vonatkozó előírások megsértése miatt – közölte Körtvélyesi Zsuzsanna.

A nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, illetve a sütőipari alapanyagok eredetét célzó vizsgálatok 40 százalékánál állapítottak meg hiányosságot. Ezek miatt többmilliós nagyságrendű mulasztási bírság szabható ki. A nyugtaadás ismételt elmulasztása és be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása okán több esetben 12 napos üzletbezárást is alkalmaz a NAV.

A hátralékot felhalmozó vállalkozásoknál három helyszínen mintegy 18 millió forint értékben sütőipari berendezéseket és gépeket, továbbá alapanyagokat és késztermékeket foglaltak le. Romlandó árukat is lefoglaltak, ezek azonnali értékesítésével 160 ezer forint folyt be a költségvetés számlájára – tette hozzá.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?