2013. március. 29. 13:52 MTI Utolsó frissítés: 2013. március. 29. 13:53 Vállalkozás

Laposa borokkal hódítanának Kínában

A Laposa Pincészet borait exportálja Kínába Bazaltbor Badacsony Kft., amely európai piacokat is célba vesz.

Kínába exportálja borait a Bazaltbor Badacsony Kft., az első szállítmányt januárban indította útjára a bortermelő cég - mondta Gagyi Pálffy András ügyvezető igazgató pénteken, hozzátéve, hogy Kína mellett belga és svéd kereskedőkkel tárgyalnak. Gagyi Pálffy András elmondta, hogy egy brüsszeli borversenyre is benevezték a boraikat, amely támogatni fogja a sikeres üzletkötést. Az angolszász piaccal és az Egyesült Államok kereskedőivel is folytatnak tárgyalásokat. 

A kínai piacra a Laposa borok kizárólagos forgalmazója a Laposa prémium borokat választotta, az első szállítmányban Laposa Juhfark 2011, Laposa Szürkebarát 2011, Laposa Rizling 2010 szerepelt. A cég tulajdonában lévő Laposa Pincészet tavaly 75 ezer palack bort értékesített, az idei évre 110 ezer palack eladását tervezik.    

Az ügyvezető tájékoztatása szerint a Laposa Pincészet - ahol úgynevezett gravitációs technológiával dolgozzák fel a leszüretelt szőlőt - maximális tartálykapacitása jelenleg 150 ezer üveg bor palackozását teszi lehetővé évente, de az üzem évi 350 ezer palack bor előállításra is bővíthető. A vállalat hosszú távú céljai között szerepel a teljes kapacitás kihasználása, miközben nem akarnak raktárra termelni - mondta.    

A borászat hat hektárnyi saját termőterülettel rendelkezik, a palackozott borok egynegyedét saját szőlőből készítik, emellett a környékbeli gazdák ellenőrzött ültetvényeiről vásárolnak fel alapanyagot. Gagyi Pálffy András szólt arról is, hogy a 2011-es féléves próbaüzemet követően megnyitott tízszobás borhoteljük kihasználtságát az idén várhatóan tovább tudják növelni. A Bazaltbor Badacsony Kft. 2011-ben 150 millió forint árbevételt ért el, a 2012-es adatok még nem állnak rendelkezésre.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?