2012. szeptember. 11. 17:37 hvg.hu Utolsó frissítés: 2012. szeptember. 11. 17:16 Vállalkozás

Dől a pénz a vállakozások fejlesztéseibe

Az elmúlt másfél évben mintegy 683 milliárd forint értékben valósultak meg önerőből és uniós forrásból vállalkozói beruházások. Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően több mint 12 500 fejlesztési projekt fejeződhetett be Magyarországon.

Az Új Széchenyi Terv keretében jelenleg 9562 vállalkozásfejlesztési beruházás van megvalósítás alatt, melyek összköltsége megközelíti a 720 milliárd forintot. Az összes projekthez viszonyítva a mikrovállalkozások 46 százalékban jutottak támogatáshoz, a kisvállalkozásoknál ugyanez a szám 39 százalék, míg a középvállalkozások aránya elérte a 13 százalékot. Összességében a projektek számának megoszlását figyelembe véve a mikro-, kis- és középvállalkozások teszik ki a megvalósult fejlesztések 98 százalékát.

Az elmúlt években több mint 5150 pályázat kapott támogatást a Nyugat-Dunántúlon több mint 541 milliárd forint értékben. A régió új lendületet kapott az Új Széchenyi Terv indulásával: a térségben 2011. január 14. óta több mint 2300 pályázatot találtak támogatásra érdemesnek. Érdemesmegemlíteni a régió legkiemelkedőbb fejlesztései közül a 46 milliárdos összköltségű Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítését, és a 30 milliárdos Duna projektet, valamint, vállalkozásfejlesztés területén Győrben a regionális logisztikai szolgáltatások infrastrukturális hátterének kialakítása című pályázatot.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.