Szakértők: nem versenyképes az "egy koca, egy porta" program
Tartósan magas, esetleg növekvő sertésárszintet várnak a szakértők, ami elvileg növelheti az évek óta zsugorodó hazai állatállományt, az egy koca - egy porta program azonban nem lenne képes a húsipar számára alapanyagot biztosítani - írja a keddi Világgazdaság.
A kocatartás felfuttatása növelheti a vágóállatok számát is, egy ilyen program azonban inkább a kormányzat által is preferált lokális, kistermelői piacok világában jelenthet előrelépést, a nagyüzemi húsfeldolgozás számára mindez valószínűleg nem képez majd alapanyagot - nyilatkozta a Világgazdaságnak Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke.
Raskó György agrárközgazdász értékelhetetlen koncepciónak nevezte a programot, "amely ebben a formában biztosan nem fog megvalósulni". Mivel azonban a hazai sertésállomány ma már egészségtelenül kicsi, helyesnek nevezte azt a kormányzati szándékot, hogy növeljék.
A kocatartás, a malacok előállítása azonban rendkívül összetett, nagy szakértelmet, szakképzett tenyésztőket, állatorvosokat igénylő feladat - jegyezte meg. A sertéshizlaláshoz nem kell ilyen szintű szakértelem, a falvak külterületén létesítendő, legalább több száz sertés egyidejű tartására alkalmas telepek támogatásában lehetne fantázia Raskó szerint.
A kormány sertéságazati stratégiájának alapja az állomány megduplázása: ennek első lépése az, hogy egy-két éven belül akár 800 ezer-1 millió sertéssel is nőhet a belföldi állomány - mondta korábban Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.