Olcsóbb lett a pizza és a palacsinta, de nem mindenkinek
Július 1-től változott az áfatörvény, melynek értelmében normál 20 százalékos áfakulcs 25 százalékra emelkedett. A kedvezményes 18 százalékos áfa csak a kenyérre, pékárura, tejre és tejtermékre vonatkozik, de közülük sem mindegyikre. Az APEH és a VPOP iránymutatásai ellenére továbbra sem egyértelmű mi nem tartozik a kedvezményes kulcs alá - hívja fel a figyelmet a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete.
Ezek a tájékoztatók - a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete szerint - nem képesek egy adott termék besorolására, csupán elvi iránymutatást adnak. Tételes besorolást a VPOP tájékoztatója tartalmaz ugyan, de ez is csak példálózás, még akkor is, ha 7 oldalon keresztül tart.
A Pénzügyminisztérium ugyan megerősítette: a pizza (és a palacsinta) értékesítése egyértelműen a kedvezőbb 18 százalékos áfakulcs alá tartozik, ahogy az VPOP Vegyvizsgáló Intézete által készített tájékoztatóban is szerepel. Elvileg tehát mindenféle pizzát elvileg 18 százalékos áfakulcs alá kellene sorolni, teljesen mindegy, hogy leöntik lecsós babbal, és úgy sütik ki, mert az csupán feltét. Mégsem várható, hogy hosszú sorok kígyózzanak a pizzériák előtt, a jogszamály alkalmazásával ugyanis komoly problémák vannak: a pizzériák egy része a futárjai által kézbesített pizzákat és tésztaételeket a mai napig is 25 százalék áfával értékesítik.
A cikk folytatása az Adózónán olvasható.