Drasztikus árleszállításokkal, extra kedvezményekkel a válság ellen
Hogyan próbálják a kereskedelemben kivédeni a krízis hatásait? Milyen eszközökkel igyekeznek megtartani a vásárlókat? Drasztikus árleszállítás, extra kedvezmények - avagy mire buknak a vevők?
Az emberek nem vesznek kevesebb tejet vagy húst, csak olcsóbbat keresnek - cáfolt rá a Gfk Piackutató Intézet januári kutatásában szereplő adatokra Nagy Sándor, a G-Roby üzletlánc online üzletág igazgatója.
A felmérés szerint ugyanis jóval több tejet, feldolgozott hústerméket vásároltunk a válság októberi begyűrűzése előtt egy évvel, mint azután. A csökkenés, bár lassan és kis mértékben, de érezhető és egységesen jelentkezik az összes alapvető élelmiszer esetében. A termék népszerűsége elsősorban attól függ, mekkora szükség van az adott élelmiszerre abban a háztartásban.
© Végel Dániel |
Az igazgató szerint a szegmentálódás inkább az eltérő árfekvésű termékvariánsoknál érezhető. Ez - az ACNielsen kutatása szerint - a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy valaki kevesebb kolbászt vagy szalámit, de több párizsit illetve felvágottat tesz a kosarába. Másik sörmárkát, olcsóbb sajtfajtát, gyümölcsléből 100 százalékos juice helyett kisebb gyümölcstartalmú italt választ. Általánosságban - a márciusi kutatás adatai alapján - több fogy a nagyobb kiszerelésből - a kávéra, az ételízesítőkre és a folyékony szószokra ez különösen igaz. Mások ugyanazt a kiszerelést keresik, mint régen, de kivárják az árengedményes akciókat, hogy olcsóbban vegyék meg kedvelt élelmiszereiket. Ezt elsősorban a sörnél, a margarinnál és a fűszereknél tapasztalják a Nielsen kutatói. Az ár kedvéért a fogyasztók hajlandóak a megszokott üzletről is lemondani.
A válság miatti árérzékenység még a márkahű vásárlók döntését is befolyásolja: sok esetben ők is a kereskedelmi márkás termék mellett tették le voksukat. Elsősorban likőrből, müzliből és tejdesszertből fogyott több sajátmárkás termék a válság kirobbanása után, mint azelőtt. A Tescónál, ahol folyamatosan elemzik a vásárlói szokásokat, 20-30 százalékkal nőtt a sajátmárkás cikkek forgalma - mondta a hvg.hu-nak az áruházlánc szóvivője, aki szerint mindez jó bizonyíték arra, hogy a vásárlók szinte kizárólag az ár alapján döntik el, mit vegyenek. Ami a termékcsoportot illeti, leginkább a műszaki cikkek forgalma esett, legkevésbé az alapvető élelmiszerek kategóriába iránt csökkent a kereslet.
Ebben a kategóriában az idei évben sem várható visszaesés – mondta a HVG-nek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, aki úgy véli, mirelitből, csokoládéból vagy drágább húskészítményekből valószínűleg kevesebbet vesznek majd az emberek. Az OKSZ becslése szerint a bolti forgalom 2008-ban összesen 250-300 milliárd forinttal volt kevesebb a tavalyinál. Idén - a HVG által megkérdezett szakértők egyöntetű véleménye szerint - 10 százalékos visszaesésre lehet számítani.
© Horváth Szabolcs |
A válság miatt október óta közel száz termék árát szállította le a Lidl diszkont élelmiszerlánc, amely - mint a hvg.hu megtudta az olcsó, s különösen a jó ár-érték arányú termékek iránti kereslet növekedésével megduplázta az akciós újság oldalainak számát, 20 oldalasra bővítette szórólapját és emellett bel-, illetve külföldi utazási ajánlatokkal csábítja vásárlóit havi utazási kiadványában. Arról, hogy miként változott a kereslet, vagyis pontosan mely termékekből fogyott a legtöbb, s miből vásároltak kevesebbet, nem beszéltek, méréseket erre vonatkozólag nem végeztek - mondták.
Éves szinten a szupermarketek forgalma 14, a drogériáké 12, a diszkontoké 11 százalékkal nőtt tavaly. Ha azonban a negyedik negyedévet hasonlítjuk az előző hasonló periódushoz, akkor ugyanezen mutató 10, 20 és 12 százalék - derül ki Nielsen kutatásából. Vagyis a legjobban a drogériahálózatok forgalma nőtt a diszkontáruházaké után. A Drogerie Markt üzletekben legtöbb termékkategória növekedett, illetve stagnált az elmúlt fél évben - tájékoztatta a hvg.hu-t Józsa M?ariann a cég beszerzési és marketing vezetője, hozzátéve: csupán a növekedés mértékében van különbség. Kozmetikumokból, illatszerekből, samponokból és a dekorkozmetikumból nem fogyott több, viszont az étrendkiegészítők, reformélelmiszerek, babaápolási, háztartási termékekből jóval nagyobb mennyiséget vásároltak. Az akciók közül náluk a legkedveltebb a 15 százalékos kedvezmény egy teljes vásárlás összegéből, pláne, ha ugyanarra a termékre még a kuponfüzetben található 25 vagy 50 százalékos kedvezményt is felhasználja a vásárló, így sok árut féláron kap meg.
Érdekes, hogy amíg a válság miatt szaporodó akciók jelentősen befolyásolták a fogyasztói döntéseket, az áremelkedés alig hatott a bevásárlói kosarak tartalmára. A legnagyobb forgalmú tíz termékcsoport forgalommal súlyozott átlagára tavaly október-novemberben 1-28 százalék közti mértékben volt magasabb, mint egy évvel korábban. Amíg egy liter sör átlagosan 280 forintba került tavaly október-novemberben, addig az egy évvel korábbi, hasonló periódusban 276-ba. Itt a különbség közel 2 százalék. A másik véglet az étolaj 28 százalékos drágulása, literenként átlag 338-ról 431 forintra. Egy liter tejföl tavalyelőtt ugyanebben az időszakban 485, múlt év október-novemberben 6 százalékkal többe, 514 forintba került átlagosan. Ugyanilyen arányban drágult a kávé, kilogrammonként átlag 1752-ről 1859 forintra.
Kategória | 2007 október- november | 2008 október- November | Drágulás, - százalékban |
Húskészítmény | 1 178 | 1 238 | 5 |
Sör | 276 | 280 | 2 |
Sajt | 1 532 | 1 590 | 4 |
Szénsavas üdítőital | 114 | 118 | 3 |
Kávé | 1 752 | 1 859 | 6 |
Gyümölcslé | 186 | 191 | 3 |
Ásványvíz | 51 | 52 | 1 |
Étolaj | 338 | 431 | 28 |
Tejföl | 485 | 514 | 6 |
Szeletes csokoládé | 1 802 | 1 996 | 11 |
Forrás: Nielsen piackutató vállalat
(A Nielsen által mért élelmiszerek közül a legnagyobb forgalmú tíz kategória átlagos fogyasztói árának változása az elmúlt időszakban. Forint/kilogramm vagy liter.)
Ennek ellenére a tavalyi utolsó négy hónapban nemhogy veszített volna népszerűségéből, emelkedett az étolaj piacvezető márkájának piaci részesedése. Ugyanezen márkák esetében stagnált a kereslet a kávé, a sör és a tejföl iránt. Ez a piackutató intézet szerint azt jelzi, hogy a fogyasztók egy része hajlandó megfizetni az erős márkák által képviselt többletértéket. Így egyedül a húskészítményekből - melyek átlagos fogyasztói ára 5 százalékkal emelkedett a szóban forgó időszakban – fogyott kevesebb.