2009. április. 29. 12:56 Utolsó frissítés: 2009. április. 29. 13:34 Karrier

A külföldi munkának csak előnye van?

Éles a verseny a jó állásokért. Ösztöndíjjal, illetve külföldi szakmai gyakorlattal viszont helyzeti előnyre lehet szert tenni.

Milyen személyiségjegyről árulkodik a külföldi munka?

A egyetemisták szerint a külföldi boldoguláshoz nyitottság, fejlődésre való törekvés, koncentráció, energikus fellépés, alkalmazkodóképesség, kitartás és humorérzék szükséges. Juhos Andrea egyéni és csoportos fejlesztéssel foglalkozó szakember úgy véli, sok mindenről árulkodik a külföldön végzett munka vagy tanulás: ambícióról, szorgalomról, önbizalomról, proaktivitásról. Tudatosságra is utal, hiszen az illető pontosan tudja mit akar és hogyan érje el célját.

Fejleszti a személyiséget a külföldi munka

Juhos Andrea szerint a külföldi tanulásnak és munkának csak előnye van, hátránya nincs. Már azzal is rengeteget profitál valaki, ha ösztöndíjat nyer külföldi tanulásra. Az azonban a csúcs, ha külföldön egy jó nevű, presztízzsel bíró vállalatnál szerzi meg szakmai tapasztalatát. A külföldi munka, vagy tanulás fejleszti a nyelvi készséget, amely az önéletrajzban mézes madzag a cégek számára.

A szakember a lágy kompetenciák (soft skills) fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen azok meghatározzák az egyén karrierjét, hosszú távon ezzel nyer a legtöbbet a diák. A külföldi lehetőségek pedig pontosan e képességcsoportokat fejlesztik: önállóságra nevelnek, megtanítják, hogyan adjuk el magunkat, fejlesztik a kommunikációs képességet és az önismeretet is. Ráadásul nagyot dob az ember alkalmazkodó és empatikus képességén, ha különböző kultúrájú emberekkel kell együtt dolgoznia, tanulnia és laknia. Ez a multikulturális kommunikáció a siker záloga lehet - hangsúlyozza a szakember.

Tartalmi partnerünk a HR Portál. A teljes cikket elolvashatja itt.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?