2006. december. 07. 07:30 hvg.hu Utolsó frissítés: 2006. december. 06. 22:29 Karrier

Miért ideális a karácsony előtti elbocsátás?

Az elbocsátás a legalapvetőbb vezetői feladatok közé tartozik, de sokan egyáltalán nem úgy kezelik. Számos kérdés fölmerül ilyenkor: hogyan és mikor tudja meg az alkalmazott, hogy a cég már nem tart igényt a munkájára, és hogyan hat az elbocsátás a jövőképére? Tanácsok.



Főjön a főnök feje!
A legtöbb vezető nem készül fel a felmondó beszélgetésre, pedig az nagy hatással van a távozó jövőjére is – állítja Deák Andrea, aki a Neumann International AG. magyarországi ügyvezetőjeként naponta találkozik a gyakorlatból ismert, tipikus helyzettel.

Különösen fontos a felmondás időpontjának kiválasztása. Sok vezető fél az ünnepek előtti vagy a hétvégét megelőző, pénteki elbocsátó beszélgetéstől, mert úgy véli, ezzel elrontja dolgozója ünnepét, hétvégéjét. Pedig a hét eleji felmondás miatt az alkalmazottak már nem tudnak munkájukra koncentrálni, és nincs is kedvük ahhoz, hogy agyondolgozzák magukat a cégért.

Ha egy alkalmazott nem számít a felmondásra, óriási sokként éli meg a bejelentést, úgy érzi, mintha elveszne élete egy része, és hirtelen összedőlne a világ. Az első kérdés, ami átcikázik a fején, hogy mi lesz vele.  Nemcsak érzelmi szinten korbácsol viharokat a bejelentés, hanem a jövőképét is hátrányosan befolyásolja.

A felmondó beszélgetés szinte beég az elbocsátott emlékezetébe. Ha a hétvégén vagy ünnepek előtt történik a felmondás, a dolgozónak van ideje arra, hogy családja, ismerősei vagy barátai körében feldolgozza a történteket, a körülötte élőkkel együtt megtervezze jövőjét.

Bármilyen furcsának tűnik, Deák Andrea szerint, ha egy vezető azt tervezi, hogy januártól nem tart igényt beosztottja munkájára, jobban teszi, hogyha már karácsony előtt közli döntését, így az elbocsátottnak jut ideje arra, hogy megeméssze a változást, és felkészüljön egy új élethelyzetre.
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?