Az étkezési utalványokkal többletfogyasztást generálhatna az állam
A munkavállalóknak adómentesen juttatható étkezési jegyek gyakorlata sokkal elterjedtebb az Európai Unió régi tagországaiban, mint Magyarországon, mert tudatában vannak, hogy ez szociális és egészségügyi szempontból is hasznos – közölte az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE).
A kutatás során ezer munkavállalót, 500 cég- és 150 vendéglátóipari egység vezetőjét kérdeztek meg az étkezési utalványok értékhatár-növekedéséből leszűrhető piaci tapasztalatokról. A tanulmány szerint a jelenlegi értékhatárok mellett a hideg étkezési utalványok által a dolgozóknak juttatott egyéb jövedelem nagysága 85 milliárd forint, a meleg esetében pedig 24 milliárd forint.
Egy gondolati kísérlet alapján, ha a határokat 4000 forintra illetve 10000 forintra emelnék a dolgozóknak juttatott egyéb jövedelem nagysága 102 milliárd, illetve 50 milliárd forintra nőne. Akar László elmondta, hogy az étkezési jegy értékhatárának emelése a felmérések szerint 70 százalékban független a béremeléstől és csak 30 százalékban helyettesíti azt. Kijelentette, hogy a hideg étkezési jegy értékének emelése többletfogyasztást és nem többlet megtakarítást generál. A kutatásból kiderült, hogy a dolgozók kétharmada számára van meleg ebéd fogyasztására alkalmas étkezési lehetőség a munkahelyén vagy annak környékén.