Itthon hvg.hu 2021. június. 10. 11:50

Orbán: „Ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok”

A miniszterelnök szerint a térdelésnek semmi keresnivalója sincs a sportpályákon, egyetért a szurkolók reakciójával.

Európa focizik
A cikksorozat támogatója a VOLKSWAGEN

Ismerje meg a Volkswagen új, teljesen elektromos modelljeit! Fedezze fel az ID.3 és az ID.4 modelleket honlapunkon vagy márkakereskedéseinkben!

hirdetés
Friss cikkek a témában

„Van határozott véleményem, ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki, már újságírók előtt tartott kormányinfón, amikor az MTVA munkatársa az írek elleni meccsen történtekről kérdezte.

A miniszterelnök szerint „valószínűleg egészen másképpen gondolkodunk az ilyen gesztusokról, mint az angolok, vagy az írek”.

Hozzátette, hogy a magyar kulturális közegben a férfiak három dolog előtt térdelhetnek le: a Jóisten, a haza, illetve a szerelmük előtt, lánykérés esetén. Orbán szerint azoktól, akik a nemzeti mezt viselnek, nem a térdepelés az elvárás, hanem az, hogy harcoljanak, győzzenek, vagy, ha utóbbi nem jön össze, akkor „állva haljanak meg a pályán”.

A miniszterelnök szerint a korábban rabszolgákat tartó országokból ered a sportpályákon való térdelés kultúrája, ám mivel Magyarország sosem tartott rabszolgákat, így nem dolgunk ezt a morális terhet ugyanúgy hordozni, mint azoknak, akik ezt teszik. Szerinte a térdelés nem megoldás, a „szurkolókkal ért egyet”.

Komoly közéleti vitát váltott ki, hogy amikor az ír válogatott tagjai a magyar csapat elleni keddi felkészülési mérkőzése előtt letérdeltek, tiltakozva a kirekesztés és a rasszizmus bármilyen formája ellen, a magyar szurkolók kifütyülték őket, valamint az állva maradó magyar játékosokat „Szép volt, fiúk” skandálással biztatták. A fütyülés híre bejárta a világsajtót, a brit parlamentben Boris Johnson konzervatív kormányának tagja is felszólította a magyar csapatot, hogy kérjen bocsánatot szurkolói viselkedéséért. A magyar játékosok azonban ennek ellenére sem fognak letérdelni a mérkőzések előtt – az írek elleni meccsen a mezükön olvasható respect (tisztelet) feliratra mutatva álltak –, a Magyar Labdarúgó-szövetség ezt korábban közleményben is rögzítette.

Térdelés és fütyülés fogja kettéválasztani Európát az Eb-n

Nagyon úgy tűnik, megvan az újabb identitáspolitikai vita a magyar labdarúgó-válogatott körül. Miután az Írország ellen gól nélküli döntetlennel végződő keddi meccs előtt a magyar csapat nem térdelt le a BLM mozgalmat támogatván a rasszizmusellenes harcban, a féltérdre ereszkedő írek gesztusát kifütyülték a nézők, a saját játékosaikat pedig a "Szép volt fiúk!"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Dezső András 2021. június. 18. 06:30

Nagyban megy az ügyeskedés a vagyonőröknél, a focimeccsek biztosítása pedig aranybánya

Sorra buknak be az adókkal trükköző vagyonvédelmi cégek, legutóbb az NBI-es focimeccsek biztosításáról híres Tóth Csaba és társai kerültek emiatt pácba. De milyen módszerekkel próbálják kijátszani az államot, mire jók a "dobós cégek", miért van sok pénz a meccsek biztosításában és kik azok, akik még a csalókat is meg tudják kopasztani?