Itthon hvg.hu 2021. május. 13. 10:03

Gulyás Gergely: Május végén lehet meg az 5 millió beoltott, jövő héten dönt a kormány a további enyhítésekről

A miniszter szerint most már a rendezvényekről dönthet a kormány.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Nem módosított korábbi elképzelésén a kormány: 5 millió beoltottnál tervezi ismét enyhíteni a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt bevezetett korlátozásokat – derül a Miniszterelnökséget vezető miniszter 168 Órának adott nyilatkozatából.

Gulyás Gergely a lapnak a szerdai kormányülés után azt mondta, a kabinet úgy kalkulál, hogy

körülbelül két hét múlva érheti el a legalább egyszer beoltottak száma az 5 milliót, „vagyis még májusban, május végén lesz változtatás.

De természetesen mindig nézzük a magyar és az európai fertőzési adatokat, halálozási adatokat. Minden adat arra utal, hogy a harmadik hullám vége felé tartunk”.

A nyitás következő lépéseiről – amelyek Gulyás szavai szerint például a rendezvényekkel kapcsolatos szabályozást érintik majd – a jövő szerdán tárgyal és dönt a kormány. Fenntartva, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni a rendezvényeket? – tették fel a kérdést a miniszternek, aki úgy felelt:

A zárt térben tartandók esetében mindenképp.”

Gulyás arról is beszélt, hogy

  • szerdán haladta meg a 4,4 milliót a legalább egyszer beoltottak száma,
  • a 18 év fölötti magyar lakosság több mint 55 százaléka be van oltva,
  • a 16–18 éveseket csütörtöktől oltják, a körükben nagyjából 50 százalékos a jelentkezők aránya.

A regisztráltak 85 százaléka kapott már oltást, és akad olyan megye, ahol az átoltottság már 92–93 százalék, de mindenhol 80 százalék fölött van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Serdült Viktória 2021. június. 18. 11:00

Ha nincs, akivel a szexről lehetne beszélni az iskolában, akkor marad a net

Úgy akarja kitiltani a szexuális neveléssel foglalkozó civil szervezetek egy részét az iskolákból a kormány, hogy a tanárképzés alatt egyáltalán nem készítik fel a leendő pedagógusokat, hogyan beszélgessenek diákjaikkal a témáról. Szerencsés esetben a védőnő segít, a legtöbb gyerek viszont még mindig a pornóból tájékozódik. Szakemberek attól tartanak, hogy a listázás miatt a gyerekek nem kapnak elég információt, pedig igenis igénylik, hogy a nemi identitásról, vagy akár a homoszexualitásról is beszéljenek.