Itthon hvg.hu 2021. május. 04. 12:08

Szijjártó: A második negyedévben 4,6 millió vakcinát hoz a Pfizer Magyarországra

Júniusban 2,2 millió oltóanyag érkezik Magyarországra a Pfizertől.

Szijjártó Péter külügyminiszter a Pfizer magyarországi képviseletére látogatott kedden és közös sajtótájékoztatót tartott a cég vezérigazgatójával, Vereckei Péterrel.

Szijjártó elmondta, azért látogattak el a Pfizerhez, hogy kifejezzék nagyrabecsülésüket és köszönetet mondjanak a cég valamennyi magyarországi munkatársának. Elmondta, december 26. óta nagyon komoly munkát végeztek, hogy nagy mennyiségű oltóanyag érkezzen hazánkba. A Pfizerrel kötött szerződés összesen 10,8 millió oltóanyagról szól. Ma már a 20. szállítmány érkezik, 334 ezer vakcina, amivel összesen 2,8 millióra nőtt a Pfizer oltóanyag száma, amit itthon felhasználhatnak.

Eddig a legtöbb oltóanyag az országba a Pfizertől érkezett – szögezte le a külügyminiszter. Ezeknek a szállításoknak és annak köszönhetően, hogy nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára és vásároltunk több helyről is, elmondhatjuk, hogy Magyarországon fordul át először a vakcinákat tekintve keresletiről kínálati piacra. Van elég oltóanyag, aki kéri, az kaphat oltást.

Ha a Pfizer nem szállít, akkor nem állnánk így

– tette hozzá.

A fiatalok oltásában is nagy szerepet szánunk a Pfizer készítményének, a készleteket tartalékoljuk a 16–18 év közötti korosztály beoltására, illetve várják a tudományos álláspontokat a 16 év alattiak oltása tekintetében – mondta.

Már vizsgálják, hogy lehet-e használni a Pfizer oltását a 12-15 éveseknél

A témában készülő bizottsági véleményt várhatóan júniusban teszi közzé az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A Pfizer-BioNTech oltóanyaga jelenleg csak a 16 éveseknél idősebbeknél engedélyezett.

Vereckei Péter vezérigazgató felidézte, az Európai Unió 600 millió adagot kötött le a készítményükből. A Pfizer vállalta, hogy felpörgeti a szállításokat az EU-ba, így a második negyedévre 4,6 millió adagot fognak leszállítani Magyarországra, májusban közel 1,3 millió adag, míg júniusban 2,2 millió vakcina érkezik – mondta.

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

A magyarországi sajtószabadság helyzete folyamatosan romlik, azonban ez több, mint egy szám a rangsorban: néhány példán keresztül bemutatjuk, hogy az elmúlt egy évben milyen ködöt hozott létre a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról