Itthon hvg.hu 2021. március. 18. 12:31

Kikerülték a kérdést Gulyásék a NER-gép dubaji útjáról

A kormányinfón az írásban feltett kérdésekre válaszolnak, szabadon válogatva közülük. A Mészáros Lőrincre vonatkozó megkeresésünk nem ment át a rostán.

Dubajban járt a hosszú hétvégén a NER magángépe, az OE-LEM, egy társaság március 12-én ment ki és 16-án érkezett haza. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő birtokába került egy olyan, állítólagos repülési dokumentum, amelyen az utasok között szerepel Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea neve is.

A hvg.hu kapott a hétvégén a Hadházyéhoz hasonló információt. Beszéltünk repülési szakértőkkel, akik formai szempontból az előírásoknak megfelelőnek nevezték az ilyen jellegű dokumentumokat, illetve – mint fogalmaztak – ha nem az, akkor aki készítette, pontosan tudta, hogyan kell ennek kinéznie.

Felvételünk a landolásról (bár a maszkviselés miatt nem látszik az utasok arca annyira, hogy pusztán ebből eldönthessük, kik ők):

Az utazás abból a szempontból is érdekes, hogy Orbán Viktor miniszterelnök március elején a Kossuth Rádióban kifejezetten kérte az ilyen utak kerülését. Idézzük szó szerint:

Az utazásoknál az a helyzet, hogy egyelőre Európában fönntartjuk a mostani rendet, egyébként szigorú rendben vagyunk. Itt inkább azzal van most a baj, hogy érkeznek mutánsok Magyarországra, vagy hurcolnak be mutánsokat Magyarországra exkluzív vagy ilyen különleges üdülőhelyekről hazatérő honfitársaink: Tanganyika, Maldív-szigetek, Dubaj, pedig ott a legátoltottabbak az emberek talán. Mégis most arra kérek mindenkit, hogy ezeket a veszélyes helyekre tervezett luxusvakációkat halasszák el. Nem azért, mert irigyeljük tőlük az ilyesmit, hiszen ha van pénzük, akkor tegyék, hanem arról van szó, hogy hazahozhatnak olyan vírusokat, amelyek eddig is ismeretlen mutánsok, és itt bajba sodorhatnak másokat; nem magukat, hanem másokat. Ez több esetben megtörtént már, tehát itt erőteljesen arra kérek mindenkit, hogy halasszák el ezeket az utazási terveiket.

Ezek után kérdeztük volna (a járványhelyzet miatt írásban) Gulyás Gergely minisztert arról, mi a véleménye a dubaji útról, de ezt a kérdésünket fel sem olvasták. Az utazással kapcsolatban korábban megkerestük Várkonyi Andreát is, de nem kaptunk sem megerősítő választ, sem cáfolatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról