Itthon hvg.hu 2021. március. 16. 11:02

Závecz: Negyedmillióval nőtt a Fidesz–KDNP tábora

A kormánypártok mellett a Jobbik és a Demokratikus Koalíció tudott növekedni a Závecz Research friss felmérése szerint. A többi párt stagnál, az ellenzéki és a kormánypárti lista támogatottsága között pedig minimális a különbség.

A Fidesz elmozdult a mélypontról, a decemberi 30 százalék után februárban 31, mostanra 33 százalékra nőtt a tábora a teljes népességen belül – derült ki a Závecz Research közvéleménykutatásából, amelyhez a válaszokat március 2-11. között vették fel. A kutatás szerint tovább erősödött a Jobbik is, tavaly év végén 7, egy hónappal ezelőtt 9 százalékon állt, most pedig 11 százalékosnak mérték.

Hogyan szerzett pár hónap alatt egy nagyvárosnyi szavazót a Jobbik?

A 2019-es EP-választás után úgy tűnt, az ellenzék vezető erejévé válásáért a DK és a Momentum fog versengeni, aminek több oka is volt: egyrészt az Országgyűlésbe 20 százalékkal még legerősebb ellenzéki pártként jutott Jobbik pár hónap alatt 6,34 százalékossá zsugorodott, amivel összesen egy képviselőt tudott delegálni az Európai Parlamentbe, másrészt a nem sokkal később tartott önkormányzati választáson sem zavart országosan sok vizet, és egyszerűen kimaradt a hónapokig mindent uraló budapesti főpolgármester-választásból a Budapesten gyenge párt.

A Demokratikus Koalíció februárban a választókorúak 10 százalékára számíthatott, ezúttal 11 százalékra. A DK és a Jobbik tehát holtversenyben az ellenzéki oldal legerősebb pártjai, mögöttük a Momentum áll, az előző hónapokéval azonos, 6 százalékos táborral. Az MSZP támogatottsága nem változott, ezúttal is 5 százalékot kapna. Ebben a hónapban az LMP és a Mi Hazánk ugyanúgy áll, 2-2 százalékot ért el, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1-1 százalékot – írják.

A felmérés szerint aktivizálódtak a választók: a februári 32 százalékról 27 százalékra csökkent azok aránya, akiknek nincsen kedvelt pártjuk.

Az ezerfős mint alapján készített kutatás szerint a biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 46 százalékos, a második helyen a DK áll, 16 százalékkal. A Jobbik a sorban a harmadik, az aktív szavazók 14 százalékára számíthat, a Momentum 9 százalékra. Az MSZP 7 százalékos, a Mi Hazánk pedig 3. Az LMP és a Párbeszéd 2-2 százalékot kapott az elkötelezett szavazói körtől, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékot.

A listák esetében a választókorú népesség körében az ellenzék kontra Fidesz verseny is szorosabb lett március elején: előbbi 37, utóbbi 36 százalékon áll.

A elemzésben megjegyezték, hogy azutóbbi időben valamivel szűkült az ellenzék előnye, decemberben 4, a múlt hónapban 2 százalékponttal volt több támogatója, mint a kormánypártoknak.

A Závech Research szerint továbbra is megfigyelhető, hogy a kevesebb lista aktívvá tesz korábban bizonytalan választókat. Ez számokban azt jelenti, hogy a kormánypárt mellé márciusban 3 százalék (negyedmillió) választópolgár sorakozik fel, ha a versenytárs a közös ellenzék.

A biztos választók körében, csakúgy, mint a múlt hónapban, az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll, a kormánypártoké 47 százalékon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról