Itthon hvg.hu 2021. március. 08. 10:19

Koronavírus: elhunyt újabb 115 beteg

Már 806 kórházban ápolt páciens szorul gépi lélegeztetésre.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Hétfőre az elmúlt napokhoz képest jelentősen kevesebb, 2696 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést. Legutóbb hasonlóan alacsony számot a múlt hétvégén jelentettek: március 1-jén 2764 új fertőzöttet találtak, az azóta eltelt héten azonban megdőlt a napi rekord is: péntek 7269 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót; a járvány kezdete óta addig sosem regisztráltak egyetlen nap alatt ennyi fertőzöttet.

Az új hivatalos összesítés szerint mostanra Magyarországon 468 713-ra emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma.

A járvány a legutóbbi adatközlés óta 115 újabb áldozatot követelt, így a koronavírus okozta betegség,

a Covid–19 szövődményeibe már 15 988-an haltak bele.

A gyógyultnak nyilvánítottak a koronavirus.gov.hu-n szereplő statisztika szerint 336 744-en vannak – 1232-vel többen, mint az előző napon –, az aktív fertőzöttek pedig 115 981-en. Ők egy nap alatt 1349-cel lettek többen.

Kórházba a vasárnap folyamán a hivatalos adat szerint 479 koronavírusos beteg került, így összesen már 7924 pácienst ápolnak kórházi körülmények között. Közülük 806-an szorulnak gépi lélegeztetésre, a számuk egy nap alatt 28-cal emelkedett.

Az elmúlt napon 23 590 koronavírustesztet végeztek el – a járvány kezdete óta 3 874 513-at –, amelyek 11,71 százaléka lett pozitív. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy ország akkor tesztel eleget, akkor lehet valós képe a járvány terjedésének üteméről, ha az elvégzett teszteknek legfeljebb az 5 százaléka pozitív.

A tájékoztatás szerint folyamatosan zajlik az oltás, már 1 002 714 embernek adták be valamelyik vakcinából legalább az első adagot.

Ez azt jelenti, hogy az előző napon 21 313 ember kapta meg a védőoltást.

Mint írták, az oltási programban jelenleg a regisztrált idősek oltását végzik a háziorvosoknál a Sinopharm és a Moderna, a kórházi oltópontokon pedig a Pfizer vakcinájával.

Külön jelezték, hogy az AstraZeneca oltóanyagával e hét második felében fogják folytatni az oltást. Ez volt az a vakcina, amelyből 74 ezer embernek akarták beadni az első adagot a hétvégi tömeges oltás keretében, az akció azonban káoszba fulladt: az SMS-ben kiküldött „behívókat” lemondták, de kiderült, hogy aki elment a számára kijelölt oltópontra, azt mégis beoltották.

A járvány harmadik hullámának megtörése érdekében a kormány szigorította a járványügyi védelmi intézkedéseket. A részletekről itt olvashat:

Mától zárva tart sok üzlet, az óvodák és az iskolák

Életbe léptek a március 22-ig tartó szigorított védelmi intézkedések. A kormány azt reméli, hogy ezek révén csökkennek majd a fertőzésszámok a koronavírus-járvány harmadik hullámában.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.