Itthon hvg.hu 2021. március. 08. 13:54

Egymillió forintra bírságolták Gődény Györgyöt

A járványszkeptikus gyógyszerészt a február 28-i, budapesti tüntetése miatt büntették meg.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Február utolsó napján Vegyük vissza az életünket! címmel demonstrációt szervezett Gődény György járványszkeptikus gyógyszerész a budapesti Hősök terére. Az eseményre egy-kétezer ember látogatott ki, a tudósítások szerint a többségük nem viselt maszkot. Ahogy akkor megírtuk, egy kisebb csoport a tüntetésről átvonult a Vajdahunyad várához és új gyűlésbe kezdett. A rendőrök mindkét helyszínen intézkedtek, arra hivatkozva, hogy veszélyhelyzet idején tilos rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, annak helyszínén tartózkodni.

A 24.hu most azt írja a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) válaszára hivatkozva, hogy a főszervező

Gődényre a demonstráció megszervezése és megtartása miatt 500-500 ezer forint közigazgatási bírságot szabtak ki.

A hatóság azt is hozzátette, hogy a Vajdahunyad váránál tartott gyűlésre annak megtartása miatt egy másik személy ugyancsak 500 ezer forintos közigazgatási bírságot kapott.

Azt már korábban közölte a BRFK, hogy a rendőrök a két helyszínen összesen 142 esetben tettek szabálysértési feljelentést, valamint 4 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

A 24.hu azt is írja Szilágyi Lászlót, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség szóvivőjét idézve, hogy Gődény ellen továbbra is folyamatban van a nyomozás, amelynek keretében az elmúlt héten folytatólagosan hallgatta ki a Nemzeti Nyomozó Iroda. „A gyanúsított védekezést terjesztett elő, melyet a nyomozó hatóság részletesen ellenőriz, amihez még időre van szükség” – közölte a csoportvezető ügyész.

Ez a nyomozás – emlékeztetett a lap – rémhírterjesztés miatt indult Gődény ellen még a múlt év végén. Akkor a lakásáról vitték el a gyógyszerészt, mert a gyanú szerint járványtagadó tartalmakat tett közzé a különböző platformjain. Gődény a korábbi kihallgatása során azt állította, hogy nem követett el bűncselekményt.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.