Itthon hvg.hu 2021. február. 23. 18:25

Nemet mondtak a szerződésre, több osztályon is megszűnhet az ellátás a nyíregyházi kórházban

A traumatológiai, az általános sebészeti, a szülészet-nőgyógyászat és az urológia szakorvosai jelezték, hogy nem írják alá az új szerződést. Debrecenben viszont sikerült rendezni a vitás kérdéseket.

Az egészségügyi szolgálati munkaszerződést a jelen feltételek mellett osztályunk orvosai elfogadni nem tudják – írták a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház traumatológiai és kézsebészeti osztályának szakorvosai az intézmény főigazgatójának.

Úgy fogalmaztak: „tekintettel arra, hogy a munkaszerződés és a kapcsolódó megállapodás egyáltalán nem tartalmazza a foglalkoztatás (munkavégzés helye, ideje, illetmény alapon túli bérelemek) minimum feltételeit, továbbá nem biztosítják akárcsak a jelenlegi jogviszony által garantált foglalkoztatási körülményeket és jogokat, amivel a munkáltató alapjaiban veszélyezteti az ellátás biztonságát.” Jelezték továbbá, hogy a törvénytervezetben bizonytalan a másodállások engedélyeztetése is. Álláspontjuk szerint ezeket az elemeket tartalmaznia kellene a törvénynek, enélkül nem írják alá. Azt is jelezték, hogy a felkínált szerződés tartalmi elemeivel, a díjazás mértékével és a munkaidő szervezésének módjával nem értenek egyet, és kérik az egyeztetések azonnali megkezdését, a munkaszerződések módosítását.

A levelet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő tette közzé a Facebook-oldalán.

Később további három osztály jelezte, hogy csatlakozik a traumatológia orvosaihoz. Az általános sebészeten, a szülészet-nőgyógyászaton és az urológián dolgozó szakorvosok is kijelentették, hogy a munkaszerződést jelenlegi állapotában nem írják alá.

Így döntöttek korábban a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói is. A hvg.hu birtokába került levélben az orvosok azt írták a Klinikai Központ vezetőinek, hogy azonnali egyeztetésre van szükség, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

Kedd délutánra az ottani helyzetet, úgy tűnik, sikerült rendezni. Az egyetem azt közölte az ATV-vel, hogy a klinikai központ vezetése és az érintett osztály szakorvosai egyeztetésen vettek részt, amelyen rendezték a vitás kérdéseket, és minden akadály elhárult az elől, hogy a munka március 1-től folytatódjon.

Az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény március 1-jétől hatályos, a dolgozóknak február 28-ig kell eldönteniük, hogy aláírják-e a közalkalmazotti státuszból való átlépésről rendelkező szerződést. Bár veszélyhelyzet idején tilos felmondaniuk az egészségügyi alkalmazottaknak, ha nem írják alá a kontraktust, a jövő hónap első napjától már be sem mehetnek dolgozni. Vagyis, ha nem sikerül megegyezni, néhány napon belül megszűnhet a traumatológiai ellátás a nyíregyházi kórházban.

Az új jogviszony magasabb alapfizetést jelent az orvosok számára, de az még bizonytalan, hogy mi lesz a most meglévő pótlékok és más bérkiegészítések sorsa; a traumatológusok például 2019 óta fix díjként kapnak pluszpénzt az alapfizetés mellé. Az önként vállalt többletmunka pedig sok kritika szerint csak a nevében önkéntes, valójában így lehet csak biztosítani, hogy az ügyeleti ellátás megmaradjon az orvoshiány ellenére is.

A szolgálati jogviszonyról szóló törvény a háromlépcsős béremelés mellett rendelkezik például a vezényelhetőségről, a másodállások engedélyezhez kötéséről és a magánpraxisok leválasztásáról is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2021. május. 11. 20:00

Billie Eilish ledobta a bő pulóvert, de ennél intimebb képet is kapunk róla

Billie Eilish új számmal jelentkezett, új albumot ad ki nyáron és a brit Vogue címlapján úgy mutatta meg magát, ahogy még soha nem láttuk. A platinaszőke pin-up imázs elég provokáló volt ahhoz, hogy lájkrekordot döntsön, mi pedig egy újabb emberi és művészi átalakulásnak lehetünk a tanúi, és megint vitatkozhatunk arról, hogy milyen bonyolult is a viszonyunk a testhez. Ha a címlap mögé néznénk, akkor viszont itt egy remek dokumentumfilm, amely betekintést enged egy zseniálisan tehetséges, a világot és magát is megismerni próbáló fiatal felnőtt világába. A 19 éves énekes szupersztársággal és tinédzserkorral folytatott küzdelmének majdnem két és félórás lenyomata még akkor is rendkívül szórakoztató, ha nem rajongóként ülünk le elé.