Itthon Domány András 2020. november. 29. 10:19

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Domány András
Szerzőnk Domány András

A szombat este megjelent kormányrendeletekben jórészt benne van, amit a kormány az Orvosi Kamarának megígért.

A kormány élt azzal a jogával, amelyet nyáron, az akkori veszélyhelyzet megszűnésekor iktattak be a katasztrófavédelmi törvénybe, hogy járványveszély idején rendelettel eltérhet a törvényektől, ami egyébként az Alaptörvénybe ütközne, hiszen alacsonyabb szintű jogszabály általában nem változtathatja meg a magasabbat.

A legfontosabb:

A jelenlegi közalkalmazotti és egyéb foglalkoztatás január 1. helyett március 1-én alakul át egészségügyi szolgálati jogviszonnyá.

A dolgozóknak tehát február 28-áig kell megkötniük új szerződésüket, különben állásuk megszűnik. Az átmeneti két hónapban az elvben január 1-én hatályba lépő törvényt nem kell alkalmazni, kivéve a béremeléseket és pótlékokat, amelyeket január 1-től fizetnek ki. Ugyanakkor az egészségügyi intézményekben jelenleg érvényes kollektív szerződések, amelyek a törvény szerint érvényesek maradtak volna, január 1-én megszűnnek.

A jogszabály így végződik: „A Kormány e rendelet hatályát a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény hatályvesztéséig meghosszabbítja. Ez a rendelet 2021. február 8-án hatályát veszti.” Ez azonban aligha jelentheti azt, hogy február 9-én visszaáll a már rég elmúlt január 1-i határidő, az pedig kérdés, hogy attól kezdve újra érvényessé válnak-e a kollektív szerződések. Nemrég komoly félreértéseket váltott ki a veszélyhelyzeti felhatalmazás alapján születő jogszabályok hatályossága, ezért érdemes megvárni a kormány értelmezését.

Két olyan egészségügyi rendelet is megjelent szombat este, amely nem hivatkozik a veszélyhelyzetre, tehát attól függetlenül lép hatályba.

A talán legfontosabb rész az, hogy az orvost és más egészségügyi dolgozót évente legfeljebb 44 naprra lehet más munkahelyre kirendelni.

Tulajdonképpen ez is eltérés a törvénytől, amely szerint „A kirendelés időtartama nem haladhatja meg az egy évet. A kirendelés ugyanarra a feladatra egy alkalommal, legfeljebb egy évvel meghosszabbítható.” De mivel annak enyhítését jelenti, itt nem hivatkoznak a veszélyhelyzetre. A kirendelés alól – és ez volt az egyik fő követelésük az érintetteknek – mentesülnek az állapotos és kisgyermeket nevelő, nagycsaládos, hozzátartozójukat ápoló, beteg vagy már nyugdíjjogosult dolgozók, továbbá akiknek ez „aránytalan sérelemmel járna”. Fontos, hogy legalább 10 nappal előre írásban tájékoztatni kell őket a kirendelés idejére járó illetményről és a kirendeléshez kapcsolódó szállási és utazási kérdésekről.

Meghatározták, hogy ki engedélyezheti a főálláson kívüli munkavégzést, ami a másik fő vitatéma volt. Nem valami távoli hivatalra bízta ezt a kormány, hanem az érintettet talán viszonylag ismerő vezetőre, például rendelőintézeti dolgozónál a városi, városi kórház alkalmazottjánál a megyei kórházigazgatóra.

Arról azonban nincs szó, amit a Kamara tudni vélt, hogy elhalasztanák az összeférhetetlenségi szabályok hatályba léptetését.

Döntött a kormány a különböző bérbesorolásokról és pótlékokról is, amelyek a következő években fokozatosan lépnek hatályba.

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Pintér Sándor belügyminiszter levélben tájékoztatta a Magyar Orvosi Kamarát arról, a javaslatok közül mit fogadott meg a kormány. Kiderült, a szolgálati jogviszonyról szóló szerződéseket pár hónapos csúszással kapják meg az orvosok, a béremelés viszont ettől függetlenül év elejétől jár. A kamara elnöke, Kincses Gyula elégedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról