Itthon hvg.hu 2021. február. 23. 12:31

Milliárdokat vontak el két kerület egészségügyi fejlesztéseitől, a Párbeszéd petícióval próbál hatni a kormányra

Tordai Bence már sokadik alkalommal kérdezett rá Varga Mihálynál az elvont forrásokra, pártja most a lakosság segítségét is kéri a rendelőfejlesztésekkel kapcsolatban.

A Magyar Közlöny 2020. december 31-én megjelent számából derült ki, hogy a kormány Budapest ellenzéki vezetésű II. és III. kerületének egészségügyi fejlesztéseitől elvont összesen 9,3 milliárd forintot.

Tordai Bence, a Párbeszéd párt országgyűlési képviselője Varga Mihály pénzügyminiszterhez, a budapesti 4. választókerület képviselőjéhez fordult, hogy megtudja, van-e esély arra, hogy a kormány megmásítsa a döntését, és visszaadja az összeget, amelyből az orvosi rendelőket korszerűsítenék.

A képviselő kedden a parlament folyosóján próbálta kérdőre vonni Varga Mihályt, aki azonban nem válaszolt. Ehelyett kikapta Tordai mellzsebéből a telefonját, amellyel a találkozást filmetre, majd azt mondta a párbeszédes politikusnak, hogy „ahhoz sem volt bátorsága, hogy elinduljon a II. kerületben”.

Értem én, Varga úr, hogy kínos lenne magyarázkodni arról, miért faroltak ki a rendelőfejlesztés támogatásából, miért hazudtak éveken keresztül a budai polgároknak, miért írja felül a választási matek az ígéretüket. Varga úr mégis jobban tenné, ha a felesleges energiáit az én inzultálásom helyett inkább a budai lakosok pénzének visszaszerzésére fordítaná"

– írta a videóhoz mellékelt szövegben Tordai Bence a Facebook-oldalán.

A Párbeszéd feltett szándéka visszaszerezni a fejlesztési pénzeket, a párt ezért petíciót indított, hogy „fokozza a társadalmi nyomást”. A II. és III. kerületi rendelőkért indított petíció itt érhető el.

A döntést Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka is sérelmezte, ahogy ez január 7-én a Facebookon közzétett, Kásler Miklóshoz intézett leveléből is kiderült.

A VÁROSAINK KIFOSZTÁSA NEM KORMÁNYZÁS: A KORMÁNY 10 MILLIÁRD FORINTOT VETT EL ELLENZÉKI VEZETÉSŰ KERÜLETEK EGÉSZSÉGÜGYI...

Közzétette: Havasi Gábor – 2021. január 7., csütörtök

Másnap, január 8-án Tordai Bence Varga Mihály pénzügyminiszter irodájánál olyan plakátokat ragasztott az épület ablakára, amelyeken az "Ellopott orvosi rendelő" volt olvasható. Tordai a dekorálós akcióról videót is készített, melyet feltöltött a Facebookra. Ebben arról beszélt, hogy Varga a budapesti 4-es számú választókerület képviselője is, ami magában foglalja a II. és a III. kerület egy részét is.

Varga akkor reagált, szintén a Facebookon azt közölte, hogy Budán és Óbudán jelenleg több egészségügyi fejlesztés zajlik, példaként említett az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet (ORFI), a Szent János Kórházat, a Szent Margit Kórházat, a Budai Irgalmasrendi Kórházat, valamint a Szent Ferenc Kórházat és a háziorvosi rendelőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?