Itthon hvg.hu 2021. február. 19. 18:02

Nyilvánosságra hozták, melyik vakcinából mennyi érkezett Magyarországra

Több mint 13,3 millió ember beoltására elegendő vakcinát kötött le eddig Magyarország, ennek 5,5 százaléka jött be eddig.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Magyarország hét gyártótól összesen 26 737 710 adag koronavírus elleni vakcinát kötött le, amely 13 368 855 ember beoltására elég – közölte a koronavirus.gov.hu. Az uniós beszerzésekből 19 737 710 adagot kötöttek le, míg a "keleti vakcinákból" 7 milliót.

A kormányzati tájékoztató oldal szerint eddig öt gyártótól 1 474 715 adagnyi vakcina érkezett be, ami 737 267 embernek elég.

Az uniós oltóanyagok közül eddig Pfizer/BioNTech, Moderna és az Astrazeneca vakcinájából jutott Magyarországra, összesen 879 115 adag, ami 439 467 ember beoltására elég. A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot.

A kínai oltóanyagból 550 000, míg az oroszból 45 600 került eddig Magyarországra, ezek összesen 297 800 ember beoltására elegendőek.

A péntek reggeli adatok szerint már 391 821-en kaptak oltást, közülük 152 432-en már a második adagot is megkapták.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.