Itthon hvg.hu 2021. február. 11. 18:13

Kemenesi Gábor is szeretné megismerni a brit vírustörzs magyarországi adatait

Dániában egyre aggasztóbb számokat hoz a koronavírus brit törzse, Magyarországon konkrét szám összesen egyszer hangzott el ezzel kapcsolatban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa, Kemenesi Gábor szokatlan keménységgel kérte számon Twitteren a megfelelő adatszolgáltatást a Nemzeti Népegészségügyi Központtól. Kemenesi egy dán statisztikát osztott meg, amiből kiderül, hogy a koronavírus brit mutánsa már az ottani fertőzések 27 százalékát teszi ki, ráadásul ez az arány hétről hétre növekszik.

Ehhez képest a magyar számokról keveset tudunk, aminek Kemenesi hangot is adott.

“Kíváncsi lennék, ez az adat megvan Magyarországon? Szeretnénk segíteni a szekvenálásban és monitorozásban, mint eddig. Vannak számok?” - kérdezte a virológus, beteggelve a tisztiorvosi szolgálat Twitterét.

A helyzet azért is érdekes, mert a szekvenálást (tehát a törzsek felismerését) épp Pécsen végzik, de információink szerint az ott dolgozóknak sem adnak ki erre vonatkozó adatokat.

Bár Magyarországon is megjelent az eddigieknél jóval fertőzőbb brit variáns, és a magyar kormány, illetve az operatív törzs is beismerte, hogy köze lehet a stagnáló fertőzésszámokhoz, erről nincs statisztika. Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján annyit mondott, szerdáig 24 esetben mutatták ki a brit vírusvariánst Magyarországon, csütörtökön pedig ugyanitt hozzá tette, hogy már olyanok is elkapták, akik nem jártak előtte külföldön.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.