Itthon hvg.hu 2021. január. 19. 13:40

Operatív törzs: A 89 év felettieket a háziorvosok oltják majd, késik a Pfizer szállítmánya

Az oltási munkacsoport letesztelt egy háziorvosi rendelőt: kiderült, hogy egy nap alatt 120 embert tudtak beoltani. Müller Cecília jól van,és oltóanyag nem marad beadatlanul.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az operatív törzs keddi tájékoztatóját György István a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára kezdte azzal, hogy az oltási munkacsoport felkészült a tömeges oltásokra, ha lesz elég vakcina, mert szerinte jelenleg csak ez fékezi az oltást. György szerint már minden vakcinát eloltottak, ami megérkezett, eddig 129 689 ember kapott, 1643-an már a másodikat is. A következő adag szerdán várható,

a Pfizer jelezte, hogy most kevesebbet tudnak szállítani, 35 685 főre elegendőt.

Lassabban haladnak, szeretnék elkezdeni a tömeges oltást, de nincs elegendő vakcina.

György azt is elmondta, hogy az oltási munkacsoport támogatja a beszerzést a világ bármelyik részéről, ha az biztonságos és hatásos. Ha nagyobb mennyiségű vakcina érkezik, akkor egy tömeges oltási hétvége jön, utána ismét az ütemes oltások jönnek. György szerint akár 1 millió embert be tudnak oltani egy hétvége alatt. Elkészültek erre a tervek.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az egészségügyi dolgozók oltása rövidesen lezárul, jelenleg az idősotthonokban oltanak. A harmadik körben a 60 évesnél idősebbek következnek;

először a 89 év felettiek, akik a háziorvosi rendelőben vagy az otthonukban, a háziorvosuktól kapják majd meg az oltást.

Arról is beszámolt, hogy Dunavarsányban letesztelték, mennyi az oltási kapacitás a rendelőben. 120 orvost oltottak be. Sikeresnek ítélték a programot.

Müller Cecília országos tiszti főorvos ismertette a napi adatokat. Elmondta, az elmúlt 24 órában 573 új fertőzöttet találtak, eddig összesen 353 276 a beazonosított koronavírusosok száma. A második hullám lefelé tartó időszakában vagyunk.

Az aktív fertőzöttek száma 109 841-re csökkent. Kórházban jelenleg 4445 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 309-en vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos kitért arra, hogy sok megtévesztő információ kering az interneten is. Ezért – különösen az idősektől – azt kéri, annak higgyenek, akitől megfelelő, hiteles információkat kapnak.

Kiss Róbert rendőr alezredes a hatóság intézkedéseiről számolt be: a maszkviselés szabályainak megsértése miatt 150 intézkedés történt.

Tegnap egy üzletet zártak be, Somogyban egy tűz és munkavédelmi boltot, mert nem viselték a maszkot. Kiss egy újságírói megkeresésre egyébként azt válaszolta, hogy javult a jogkövető magatartás.

Az újságírói megkeresésekre adott válaszokból kiderült, hogy ha valaki nem tud megjelenni az oltáson, akkor értesítse az oltóhelyet, hogy másnak adják be a vakcinát. Müller szerint 1–2 nap nem jelent problémát.

A hvg.hu kérdésére, hogy mit kezdenek azokkal a Pfizer-BioNtech oltóanyagokkal, amelyek a nap végén megmaradnak az oltópontokon, mert például valaki nem tudott elmenni a megadott időpontra, Müller azt válaszolta, hogy őszintén reméli, hogy nem marad meg oltóanyag. Minden oltóhelynek felhívta a figyelmét arra, hogy el kell oltani az oltóanyagot. Erre megoldás lehet, ha egyfajta puffert képeznek. Sokan fordulnak hozzá, hogy a közelben laknak és bármelyik pillanatban tudnak menni, ha adódik lehetőség. Természetes most az oltási rendnek megfelelően az egészségügyi dolgozókat oltják.

A Metropol arról érdeklődött, hogy érzi magát Müller Cecília, miután megkapta az oltást: jól.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.