Itthon hvg.hu 2021. január. 14. 19:47

Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani

Csilek András szakorvos szerint nagyon rossz üzenete lenne az egyszeri pénzjuttatásnak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Enyhült a tempó a COVID-ellátásban a, sokkal jobb a helyzet, mint ősszel vagy decemberben volt, beértek a korlátozó intézkedések – mondta Csilek András, a Magyar Orvosi Kamara BAZ megyei Területi Szervezetének elnöke, infektológus szakorvos az ATV-nek.

A járványban elhunyt egészségügyi dolgozókról azt mondta, 51 egészségügyi dolgozó hunyt el koronavírusban, de ez nem hivatalos adat. A MOK csak azokról tud beszámolni, akikről a hozzátartozók közölték.

A Momentum javaslata is szóba került, hogy kapjon 100 ezer forintot mindenki, aki beoltatja magát a koronavírus elleni vakcinával. A szakorvos szerint ez a felvetés színtiszta demagógia. Ezen az alapon azért is lehetne fizetni, hogy valaki leszokjon a dohányzásról vagy letegye az alkoholt – mondta.

Kifejlesztették ezt az oltást nagyon rövid időn belül, ami hatalmas előny, ezt beszerzik és ingyenes be is adják azért, hogy ne legyünk betegek, és még fizessenek is érte?

– tette fel a kérdést.

Csilek András úgy gondolja, az egyszeri pénzjutattatásnak egy olyan rossz üzenete is lehetne, hogy akkor a csecsemőknek a kötelező védőoltásért is fizetni kell.

Csilek András infektológus: Van az emberi szenvedésnek egy olyan foka, amit nem szabad megmutatni

A hvg.hu olvasói Év embere-díjat adtak nekik, tavasszal az egész ország tapsolta őket, de arról, valójában milyen volt orvosként átélni az elmúlt egy évet, kevesen beszélnek. Csilek András infektológus, a Magyar Orvosi Kamara Borsod-Abaúj Zemplén megyei területi szervezetének elnöke március óta a frontvonalban ápolja a koronavírusos betegeket.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.