Itthon hvg.hu 2021. január. 14. 14:22

Beperli Bayer Zsoltot az I. kerület

Az önkormányzat a publicista színlelt lakáscseréje miatt indítana eljárást.

A Budavári Önkormányzat perre viszi Bayer Zsolt és családjának lakásbérleti ügyét, a döntést jogi szakvélemény alapján hozta meg az önkormányzat – jelentette be sajtótájékoztatóján V. Naszályi Márta polgármester.

A kerületvezető szerint a publicista a 2020 szeptemberében az Azonnalinak adott interjújában „lényegében elismerte”, hogy családja a törvény kijátszásával jutott budavári önkormányzati bérlakáshoz.

Bayer az interjúban elmesélte, hogyan jutott az ingatlanhoz.

„Megnéztünk vagy tizenöt eladó vári lakást, egy megtetszett. Aztán következik az ingatlanközvetítő iroda, amelyik lebonyolítja az egész dolgot. Megvesszük, oké. Jön pár ügyvéd és elmondja, hogy ez úgy működik, hogy el kell cserélni, aztán vissza kell venni, és akkor így jut hozzá a bérlő ahhoz a pénzhez, amit szeretne. Két ügyvéd megcsinálja a szerződéseket, ráteszi az ügyvédi szárazpecsétet” – nyilatkozta a publicista. Bayer hozzátette, hogy szerinte, aki az elmúlt harminc évben „lakáscserével” felkerült a várba, azoknak nagyjából a 80 százaléka így került fel. „Ugyanis másképpen nem is lehet” – mondta.

Bayer Zsolt korábban azt mondta, hogy abban a bizonyos azonnalis interjúban szerinte semmiféle törvénysértést nem ismert el.

Tavaly áprilisban derült ki, hogy Bayer Zsoltnak és családjának két – egymástól mindössze száz méterre lévő – önkormányzati bérlakása van a budai Várnegyedben. Az egyik ingatlant, egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakás 2018 óta bérli mindössze havi 32 ezer forintért az Úri utcában. A bérleti joghoz lakáscserével jutott: az ingatlanért egy 70 négyzetméteres pilisszentkereszti faházat adott, ami két hónappal a csere után már ismét a családja tulajdonában volt. A másik lakást ugyanezzel a módszerrel szerezték Bayerék: annak bérleti jogát ugyanazért a pilisszentkereszti faházért kapták, a házat pedig – alig két héttel később – ugyanúgy visszavásárolták, írta a 24.hu.

Ez az eset egyébként nem egyedi: mint korábban írtuk, például Szijjártó Péter barátja is alacsony áron bérel lakást a Várban, Palkovics László pedig egy győri panelt adott a várbeli lakásáért cserébe. A hvg.hu 2019-ben térképen is ábrázolta, kik azok, akik az előző, kormánypárti polgármester, Nagy Gábor Tamás vezetése alatt kaptak kedvező áron, jó helyen található lakásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.