Itthon hvg.hu 2021. január. 13. 13:04

Operatív törzs: interneten csalhatnak hamis vakcinákkal, elkezdenek oltani a Modernával is

Kedden megérkezett az országba az első adag a Moderna frissen engedélyezett vakcinájából. Az operatív törzs óva inti a lakosságot az internetes csalóktól. Megjelent Magyarországon is a brit koronavírus-mutáció is.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Csákó Ibolya rendőr alezredes az operatív törzs szerdai tájékoztatóján kiemelte, hogy világszerte megjelentek olyan csalók az interneten, akik vakcinák eladását, biztonságos szállítását és tárolását ígérik. Csákó elmondta, hogy ezek az emberek minden esetben csalók, valamint figyelmeztette a lakosságot, hogy ne dőljön be nekik. Mint mondta, a rendőrség is figyel az ilyen hirdetésekre, de egyelőre Magyarországon nem bukkantak fel. Kiemelte, hogy a vakcina ingyenesen elérhető lesz a kormány által kijelölt oltópontokon. Az alezredes hozzátette, hogy ezen készítmények hatása ismeretlen, akár az egészségre is káros lehet. Csákó szerint a vakcina elérhető távolságban van, egyúttal arra kérte a lakosságot, hogy legyenek türelemmel a tömeges oltás kezdetéig.

Hétvégén kezdik el oltani a 150 és 400 lakó közötti idősotthonokat. Őket György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatási államtitkára szerint már a Moderna vakcinájával fogják beoltani. György hozzátette, hogy a múlt héten az ország négy legnagyobb idősotthonának lakóit és dolgozóit oltották be, vasárnapig 7000 vakcinát adtak be. Január 18-19-én az előzetes tervek szerint 3600 főt fognak beoltani. A két vakcina közt több lényeges különbség van: ugyan mindkettőt hűteni kell, de a Moderna oltóanyagát csak -20 fokon kell tárolni, nem -80-on. A másik különbség az, hogy bár a Modernát is két dózisban kell beadni, ott a két adag között 28 napnak kell eltelnie, nem 21-nek, mint a Pfizer esetében.

György István kiemelte: az országban 1036 idősotthon van, mind az ők, mind a szociális ellátásban dolgozók tesztelése folyamatos. Jelenleg az országban 120 tesztelési pont üzemel, ezeken előzetes időpontfoglalás után lehet ingyenesen teszteltetni.

Kiss Róbert rendőr ismertette a keddi rendőri intézkedések adatait is. Mint mondta, az elmúlt 24 órában 184-szer intézkedtek a maszkhordási szabályozás megsértése miatt. Kiss hozzátette, hogy összesen már 24 555-ször intézkedtek a kijárási korlátozások megszegése miatt annak novemberi bevezetése óta. Mint mondta, jelenleg 25 856-an vannak hatósági házi karanténban.

Müller Cecília elmondása szerint az elmúlt napokban három ember mintájából mutatták ki a Nagy Britanniában decemberben megjelent új vírustörzset. Müller elmondta, hogy az országban több kisebb labor is folyamatosan szolgáltat mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, ez különösen fontos egy 50-70 százalékkal gyorsabban fertőző vírustörzs esetében. A koronavírus nagy-britanniai mutációját folyamatosan vizsgálják, ez pedig elősegítheti a magyarországi vakcina-, illetve gyógyszerfejlesztést. Müller kiemelte, hogy a koronavírus változékony, azonban eddig minden vakcinagyártó azt állítja, hogy az oltások védenek az eddig ismert mutációk ellen.

Müller elmondta, hogy bár jelenleg csökken a kórházban, illetve a lélegeztetőgépen ápoltak száma, nincs lehetőség a jelenlegi szabályok lazítására, hiszen a járvány továbbra is aktívan terjed. Hozzátette, hogy azokra is vonatkoznak a korlátozások, akik már megkapták a vakcina első dózisát. Mint mondta, hogy az elhunytaknak mindössze három százaléka nem rendelkezett alapbetegséggel, ők tényleg a koronavírus szövődményeibe haltak bele.

Az országos tiszti főorvos újságírói kérdésre válaszolva mondta el, hogy eddig összesen 86 929 főt oltottak be koronavírus ellen. Müller szerint tudnák gyorsabban is oltani a lakosságot, ha több vakcina lenne az országban. Tájékoztatása szerint az országban jelenleg 51 ezer fő oltására elegendő vakcina van. A hvg.hu kérdésére reagálva elmondta, hogy az oltási tervben elválasztott kockázati csoportok közti határ nem elvágólagos, így amint egy kockázati csoport oltásával végeznek, váltanak a következőre.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.