Itthon hvg.hu 2020. december. 29. 12:55

Operatív törzs: Minden iskolát kitakarítanak a téli szünet végére

Keddig 2461 egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, az ingyenes szűrést pedig szakképzési intézmények dolgozóira is kiterjeszti a kormány.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az iskolaépületek kitakarításával készülnek a téli szünet január 4-i végére – mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Azokban az óvodákban, amelyek a múlt héten is nyitva tartottak, illetve amelyekben volt fertőzött, a honvédség is besegít a takarításba. Maruzsa szerint havi 300 ezer liter fertőtlenítőszert osztanak szét, hogy minden intézménynek jusson.

Januárban is folytatják a köznevelési intézményekben dolgozók ingyenes tesztelését

– folytatta az államtitkár. Nem kötelező, de lehet időpontot foglalni és előregisztrálni is. A részletek erről az Oktatas.hu honlap Covid–19 menüpontjában találhatóak. Kedd reggelig Maruzsa szerint 7400-an regisztráltak, a regisztrációs felület pedig – minthogy meghosszabbították a jelentkezés határidejét – csütörtök este 8-ig érhető el. A tesztelési lehetőséget a szakképzési intézmények dolgozóira is kiterjesztették, bár azokban január 11-ig még biztosan tanterven kívüli digitális munkarend lesz érvényben.

Hétfőn 210 esetben intézkedtek rendőrök olyanokkal szemben, akik nem viseltek maszkot – vette át a szót aztán Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. 73 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 85 esetben feljelentést tettek. A kijárási korlátozások megsértése miatt 382 intézkedés történt az elmúlt napon. Jelenleg 21 667-en vannak hatósági házi karanténban.

Ugyancsak a számok ismertetésével kezdte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője. 902 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 131 beteg.

Keddig 2461 egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltást

– folytatta. Jelenleg öt oltóponton oltanak, de ezeknek a száma nemsokára 25-re emelkedik.

A héten érkezik Galgóczi szerint a Pfizer-BioNTech vakcina következő szállítmánya Magyarországra, ezt követően pedig már minden megyébe jut az oltóanyagból. 2021-ben további védőoltásokat engedélyez majd az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Galgóczi szerint. Magyarországba ezekből is érkezik majd. Arra a 6000 adag, vagyis 3000 ember beoltására elegendő orosz vakcinára is kitért az osztályvezető, amely hétfőn érkezett az országba azért, hogy megvizsgálhassák őket a magyar szakemberek.

Kérdésre válaszolva azt is közölte Galgóczi, hogy a vakcina beadását igazoló oltási könyveket az oltáskor adják oda. Ez az egyedi igazolás jelzi majd a védettség kialakításához szükséges második oltás időpontját is. A vírussal szembeni védettség a második oltástól számított hetedik napra alakul ki. A szakember hangsúlyozta:

Nem a védőoltástól kell tartanunk, hanem a fertőzéstől.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech Bedő Iván 2021. május. 13. 13:12

Ha már a rendőrséget is zsarolják, akkor tényleg baj van

A hackerek az ellopott adatokat már nemcsak titkosítják, hanem azzal zsarolnak, hogy ki is szivárogtatják az érzékeny információkat. A kiberbűnözők eszköztára bővül, már nem félnek közművek - mint most egy olajvezeték - ellen bevetni őket, vagy akár a hatóságokat is támadják. A háttérben felsejlenek a kevésbé demokratikus berendezkedésű államok.