Dezső András
Szerzőnk Dezső András

Mindannyiuknak krónikus alapbetegsége volt.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Válaszadásunk időpontjában elmondható, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet hatékony megelőző járványügyi intézkedéseinek eredményeként, 2020-ban mindösszesen 507 fő fogvatartott esetében igazolódott a COVID-19 fertőzöttség, ugyanakkor 39 fő már a befogadása során fertőzött volt.
A jelenleg fogvatartottak létszáma összesen 16 843 fő.
A fertőzött fogvatartottak közül sajnos 4 fő - aki COVID pozitív PCR teszttel rendelkezett, krónikus alapbetegségeinek következtében - hunyt eIdmindösszesen 507 fő fogvatartott esetében igazolódott a COVID-19 fertőzöttség, ugyanakkor 39 fő már a befogadása során fertőzött volt.

A magyar börtönökben 507 ember fertőződött meg koronavírussal, ugyanakkor közülük 39-en már akkor betegek voltak, amikor beléptek a börtön kapuján – tudtuk meg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától.

"A fertőzött fogvatartottak közül sajnos 4 fő – aki Covid-pozitív PCR teszttel-rendelkezett, krónikus alapbetegségeinek következtében elhunyt" – írta a BVOP.

Azt nem részletezték, hogy hány börtönben vannak koronavírusos betegek, de korábban megtudtuk, a sopronkőhidai intézményben is koronavírusos lett két rab. A hazai börtönökben a válaszadáskor 16 843 fogvatartott volt összesen.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.