Itthon hvg.hu 2021. január. 13. 12:37

Erdő Péter a "Makovecz-székesegyházról": Nincs szükség egy ekkora új templomra Budapesten

Az esztergomi érsek szerint nem is lehetne székesegyházként vagy katedrálisként emlegetni a tervezett épületet, mert abból már van kettő is az egyházmegyében.

Megvalósulni látszik Makovecz Imre nagyszabású budapesti katedrálisa – állította még január elején a Hír Tv. A 2011-ben elhunyt művész még egy 2004-es pályázatra tervezte a Szentek és Kárhozottak templomát a fővárosi Apor Vilmos térre, munkájával nyert is, ám az soha nem valósult meg. A terv ugyanis, bár 2011-ben még gyűjtés is indult az építkezés érdekében, nem élvezte a katolikus egyház támogatását.

Ahogy most sem támogatja az egyház egy új fővárosi "katedrális" építését. Erről Erdő Péter esztergom–budapesti érsek beszélt a Válasznak adott interjújában. A bíboros elmondta, ekkora templomban, projektben az egyházmegyében nem gondolkodnak. Az kiderült, hogy állami oldalról őt ezügyben hivatalosan senki sem kereste meg.

Arról, hogy az Apor Vilmos tér helyett már a Citadellára tervezik a "Makovecz-székesegyházat" csak annyit mondott az érsek, hogy sok ötletről lehet hallani és egyből helyre is tett egy félreértést: Ebben az esetben nem lehet székesegyházról, vagy katedrálisról beszélni, mert az annyit tesz, a püspök székhelye. Abból pedig már kettő is van az Esztergom–Budapesti Főegyházmegyében, a budapesti Szent István-bazilika, Esztergomban pedig az ország legnagyobb temploma.

Az is a tervek ellen szól Erdő szerint, hogy Budapesten egy új, nagy templomra lelkipásztori szempontból nincs szükség. Vagyis nem tudnák kihasználni az új létesítményt.

Erdő Péter azt is elmondta, hogy az ő engedélye nélkül egyébként nem is épülhet katolikus templom a fővárosban. Ez már több mint ezer éve püspöki engedélyhez kötött. Ezenkívül a financiális feltételeknek is teljesülniük kell. Az érsek szerint biztosítani kell az építkezés fedezetét, és ismerni kell a működtetés költségeit is.

Pontos költségvetést ugyan nem láttam az említett tervről, de sejthető, hogy irdatlan összeget emésztene fel

 – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Balla István-Csányi Nikolett 2021. április. 19. 06:30

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében”. Videó.