Itthon hvg.hu 2021. január. 08. 12:44

Müller Cecília elmondta, mire kell figyelnie annak, aki megkapja a védőoltást

A hvg.hu kérdésére arról is beszélt a tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy melyik gyártótól hány adag vakcinát rendelt a kormány.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Február elsejéig meghosszabbítja a kormány a rendkívüli intézkedések hatályát – mondta el Orbán Viktor rádiós bejelentése után Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese is a pénteki járványügyi sajtótájékoztatón.

Ezután az elmúlt 24 óra számaira tért át: 208 intézkedés történt a maszkviselés szabályainak megsértése miatt, a kijárási tilalmat pedig 362-en sértették meg. Vendégeket találtak a rendőrök egy nagyatádi presszóban, ezért ezt egy hétre bezáratták.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az elmúlt nap számaival kezdte a tájékoztatást: 2907 új fertőzöttet találtak, 115 beteg pedig elhunyt. Bár Müller a tájékoztatón azt mondta, 47 éves a legfiatalabb elhunyt a friss adatokban, a koronavírus.gov.hu részletes adatai szerint egy 37 éves Down-szindrómás nő is elhunyt. A legidősebb egy 97 éves ember volt.

Kórházban még mindig több mint 5 ezer beteg van, de az aktív betegek száma 4 ezerrel, a fertőzötteké 7 ezerrel csökkent. A környező országokban is egyre több új fertőzöttet találnak – érvelt Müller a korlátozások fenntartása mellett.

Hetente kapunk oltóanyagot

– tért át Müller az oltásokra. A Pfizer oltóanyagából kedden 39 ezer főnek elégséges adag jön, és hamarosan kisebb mennyiség is érkezik a Modernából, de ennek szállítási időpontja még nem ismert.

Már közel 43 ezer egészségügyi dolgozó megkapta a vakcinát, oltópontok pedig minden városi kórházban vannak. A hvg.hu kérdésére azt is hozzátette, hogy még nem oltottak be mindenkit az egészségügyben, de ez folyamatban van, és további jelentős igényekre számítanak. Ezt azért kérdeztük, mert közben elkezdődött a szociális otthonokban élők és dolgozók oltása is.

Müller elmondta azt is, jövő héten sokan a második adag oltásukat kapják majd meg. Megkérdeztük azt is, milyen életmódot érdemes folytatni oltás után – kizárt-e az intenzív testmozgás vagy az alkoholfogyasztás. Müller erre azt mondta,

az oltás után egy-két napig ne fogyasszunk alkoholt, és az intenzív testmozgást hanyagoljuk.

A tiszti főorvos szerint meg kell várni, amíg a szervezet megtermeli a vírus elleni ellenanyagot, addig pedig szerencsés kiiktatni az immunválaszt befolyásoló tényezőket.

Müller a hvg.hu kérdésére arról is beszélt, hogy melyik gyártótól hány vakcinát rendelt a kormány. Egy ember beoltásához két adag oltás kell, így inkább azt árulta el, hogy hány embernek elegendő adagot jegyeztek elő:

  • 3,3 millió embernek elég Pfizer-vakcinát rendeltek;
  • 3,27 millió embernek jut majd AstraZeneca vakcina;
  • 2,18 millió embernek elegendő érkezik majd a Janssen oltóanyagából;
  • 872 ezer embernek jut Moderna és
  • 250 ezernek CureVac oltás.

A kormány az EU-n kívüli gyártókkal is folytat tárgyalásokat. Akinek engedélyezik a védőoltását, attól szintén megpróbálnak majd beszerezni.

Müller szintén újságírói kérdésre válaszolva árulta el pénteken azt is: természetesen ő is beoltatja majd magát, ez nem kérdés. Az oltásellenes kirohanásokról pedig ezt mondta:

Amellé kell felsorakoznunk, amit a tudomány igazol.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.