Itthon MTI 2021. január. 01. 12:44

Sajószentpéteren veszélyes belélegezni a levegőt

Több településen is romlott a levegő minősége, sok a szálló por.

Megnőtt a szálló por mennyisége, ezért veszélyesnek minősül a levegő Sajószentpéteren, egészségtelennek Putnokon, Kazincbarcikán és Ajkán, Miskolcon pedig kifogásolható a minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján közzétett térképről.

Az előrejelzésben azt írták, hogy az érintett településeken nem várható jelentős változás.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés.

Az NNK korábban figyelmeztetett, hogy a légszennyezők közül a kisméretű aeroszol részecskék (a szálló por) jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre: légzőszervi tüneteket okoz, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is.

Az érintett településeken fontos a helytelen fűtési módok alkalmazásának visszaszorítása, az otthonukat szilárd tüzelőanyaggal fűtők lehetőség szerint száraz tűzifát tegyenek a tűzre - kérték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.