Itthon hvg.hu 2020. december. 16. 12:22

Csak szabadulás után fizetnek kártalanítást a raboknak

A kormány javaslatára véget vetettek a "börtönbiznisznek."

A Parlament szerdai ülésén 153 igennel, 13 tartózkodással, ellenszavazat nélkül megszavazták a börtönkártalanítási eljárások módosításáról szóló törvényjavaslatot, amit Semjén Zsolt nyújtott be november végén.

A kormány által csak börtönbizniszként emlegetett téma már tavasszal napirenden volt, akkor felfüggesztették a börtönviszonyok miatti kártalanítások kifizetését, de a jogszabályokat csak most írták át. Érdekes, hogy bár végül a koronavírus miatt nem szerepelt a téma a nyári nemzeti konzultációban, a Magyar Helsinki Bizottság kiszúrta, hogy a törvényjavaslat szövegében így is annak eredményére hivatkoznak.

A javaslat egyik lényeges pontja, hogy a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás összegét csak a szabadulása után kaphatja meg az elítélt (ha méltányosságból korábban jut hozzá, ügyvédet nem fizethet belőle), a pénz nem az ügyvéd letéti számláján lesz, illetve ebből az összegből kell kártalanítani az áldozatokat illetve hozzátartozóikat is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.