Itthon hvg.hu 2020. december. 02. 15:35

Vezető minisztériumi tisztségviselőt vett őrizetbe a főügyészség

Korrupció gyanújával indított nyomozást a vádhatóság két emberrel szemben, az egyikük magas rangú minisztériumi tisztségviselő.

Összehangolt akciót hajtott végre kedden a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a készenléti rendőrséggel közösen: kihallgatásokat, motozást, kutatást, lefoglalást végeztek hivatali helyzettel visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádhatóság közleménye szerint idén nyáron egy állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással tervezte beindítani új mezőgazdasági vállalkozását. A megalapozott gyanú szerint „jogosulatlan előnyt” ajánlott egy magas rangú minisztériumi dolgozónak, hogy hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítsen neki a támogatás, valamint földterületek megszerzésében.

Az ügy horderejét jól mutatja, hogy több százmillió forintos vissza nem térítendő támogatási összegről van szó a közleményben. A vállalkozó öt százalékos tulajdonrészt ajánlott a vezető beosztású minisztériumi dolgozónak, aki el is fogadta az ajánlatot, és megszerezte a beígért tulajdonrészt a vállalkozásban.

Az ügyészség megjegyezte, hogy mindkét elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki, valamint elrendelték az őrizetüket. Jelezték azt is, hogy indítványozták „a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését” is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról