Itthon hvg.hu 2020. október. 14. 20:34

Három pedagógus halálát okozta a koronavírus-fertőzés

Az érdekképviseletek szerint a tanárok nem érzik magukat biztonságban.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is azt sürgeti, hogy a koronavírus-járvány miatt mentesítsék a krónikus beteg tanárokat a személyes munkavégzés alól. Civilek is támogatják az elképzelést. Gosztonyi Gábor, az érdekképviselet alelnöke szerint elrettentő, hogy az elmúlt másfél hónap alatt három pedagógus halt bele a fertőzésbe.

Az első áldozat 39 éves volt, a másik kettő pedig 60 év feletti.

Gosztonyi az RTL Klub Híradójának azt is mondta: súlyosbítja a helyzetet, hogy a pedagógusok 40 százaléka 55 évnél idősebb, így a koruk miatt is veszélyeztetettnek számítanak.

Az RTL Klub a múlt hét óta többször is megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy tervezik-e a krónikus betegségben szenvedő pedagógusok számára megteremteni az otthoni munkavégzés lehetőségét, de csak annyit írtak válaszul, hogy ahol megjelenik a fertőzés, ott átmenetileg szünetet rendelnek el, ami a tanárok érdekeit is szolgálja.

Az országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján szerdán a csatorna kérdésére azt tanácsolta minden krónikus betegnek, hogy konzultáljon gyakrabban a kezelőorvosával. Müller Cecília szerint a járványügyi szabályok szigorú betartásával az iskolákban is minimálisra lehet csökkenteni a megfertőződés kockázatát.

PDSZ: A tanárok 80 százaléka szerint nem biztosítottak az egészséges munkavégzés feltételei

Maruzsa Zoltán államtitkár úgy véli, nem kell újabb beavatkozás az iskolákban a koronavírus-járvány miatt, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének a kutatása egész más képet mutat. A felmérésük szerint 10 oktatásban dolgozó közül több mint 6 meglehetősen vagy nagyon fél a megbetegedéstől.

A hét elején Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár is arról beszélt, hogy az iskolákban korábban bevezetett preventív intézkedések elegendőek a koronavírus elleni védekezéshez. Azt is hozzátette, hogy az október 23-án kezdődő őszi szünet alkalmas lehet arra, hogy a fertőzött intézményekből „kisöprődjön” a vírus.

Az operatív törzs által közölt adatok szerint az előző napon 39 óvodában és 20 iskolában rendkívüli szünet, 165 osztályban és 5 teljes iskolában pedig digitális munkarend volt érvényben. Ahogy a hvg.hu is beszámolt róla, Pécsen a Pécs Aktuál értesülése szerint 17 tanár, Hajdúböszörményben egy középiskolai osztály, valamint két általános iskolai osztály tanulói és pedagógusai kerültek karanténba.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.