Itthon hvg.hu 2020. október. 07. 11:51

A pedagógusok háromnegyede nem érzi magát biztonságban a járvány miatt

A megkérdezettek fele már találkozott intézményen belül a koronavírussal, az intézkedéseket pedig kevésnek tartják – derül ki a Pedagógusok Szakszervezetének felméréséből.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Nem érzik magukat biztonságban az oktatásban dolgozók a koronavírus miatt, de hivatástudatuk még erősebb a félelemnél – írja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) egy online felmérés alapján, amit szeptember végén és október elején készítettek, 3200 érintett megkérdezésével. Az eredményeik alapján

az összes megkérdezett pedagógus és oktató 74 százaléka nem érzi magát biztonságban munkahelyén a jelenlegi járványügyi helyzetben.

Azok között, akiknek már megjelent az intézményében a vírus, 78 százalék ez az arány.

A megkérdezettek kétharmada érzi úgy, hogy a védekezéshez szükséges eszközök, felszerelések hiányosak az óvodákban, iskolákban és a szakképzési intézményekben – teszik hozzá. A PSZ-hez beérkezett véleményekből az is kiderül, hogy ugyan fertőtlenítőszerekből van elég, de az oktatásban dolgozók nem kapnak maszkot.

A 3200 válaszadó 55 százaléka valamilyen módon már találkozott az intézményén belül fertőzéssel.

Azok a válaszadók, akik fertőzésben érintett intézményben dolgoznak, 83 százalékban nem tartják kielégítőnek az intézkedéseket, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Oktatási Hivatal hozott.

A PSZ szerint érdemi döntéseket kell hoznia az NNK-nak és az oktatási kormányzatnak, hogy az oktatásban dolgozók bizalmát visszanyerjék a járvány kezelésével kapcsolatban.

Koronavírus - a második hullám, a második lezárás
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról