Itthon MTI 2020. október. 01. 10:00

A németek újabb három magyar megyét nyilvánítottak kockázatosnak

Már öt magyarországi megyét minősített "vörösnek" a német közegészségügyi intézet.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Budapest és Győr-Moson-Sopron megye után Csongrád-Csanád, Vas és Pest megyét is felvették az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban – jelentette az MTI csütörtök délelőtt.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) listájára egy sor további európai térség is felkerült, köztük a Romániában, Erdély északnyugati részén fekvő Kolozs (Cluj) megyét, a szlovéniai Koroska régiót és Belgium teljes területét.

A kockázatos besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk, és értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. Koronavírustesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni. Negatív lelet esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Ezen kívül a német külügyminisztérium utazási figyelmeztetést ad ki, amelyben nyomatékosan eltanácsolja a német állampolgárokat az utazástól.

AFP/Ina FASSBENDER

A kockázatos besorolás során azt vizsgálják, hogy az utóbbi hét napon regisztrált fertőzöttek százezer lakosra vetített száma meghaladta-e az ötvenet az egyes régiókban, vagy ha még nem is haladta meg, egyéb körülmények a fokozott kockázatot jelzik. Emellett a járvány elfojtását célzó helyi erőfeszítéseket (tesztelési kapacitásokat, elvégzett mintavételek számát) is elemzik.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?