Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 21. 15:34

Feljelentésnek vette a Járóka Lívia ügyében feltett kérdést Polt Péter

Hadházy Ákos szerint a Fidesz európai parlamenti képviselőjének családjához is került egy államilag támogatott programra kapott milliókból. Az erről szóló kérdést a legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségre továbbította.

„Valóban valós tevékenység nélkül került 35 millió forintos állami támogatás egy része a Fidesz EP-képviselőjéhez és családjához, abból a pénzből, amit hátrányos helyzetű roma fiatalok felkarolására és futballoktatására kapott?” – tette fel a kérdést Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa Polt Péter legfőbb ügyésznek. Bár Vadai nem nevezte meg, a kérdés Járóka Líviáról szól, az ügyet pedig Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő vette elő még tavasszal.

Polt válaszában azt közölte, hogy a DK-s politikus kérdését feljelentésként értékelte, és az arra hatáskörrel rendelkező Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbítja.

Hadházy tavasszal azt közölte, hogy feljelenti Járókát, amennyiben nem tisztázza, mire ment el az állami forrásból származó 25+10 millió forint, amit a nevét viselő szervezet (Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület) kapott egy roma fiatalokat segítő program megvalósítására. A független képviselő a program lezárásának és az elszámolásnak nem találta nyomát.

Nyáron Hadházy és Járóka személyesen találkozott a program helyszínén, Tiszavasváriban. A független képviselő akkor a 24.hu-nak arról számolt be, hogy Járóka megmutatta neki az elszámolást, amiből kiderült, hogy a legnagyobb fizetésekkel párosított igazgatói, stratégiai igazgatói, illetve koordinátor-sofőri posztot ő maga, a férje és a testvére töltötték be. „Ebből Hadházy szerint az következik, hogy Járókáék a támogatási pénz közel egyharmadát a saját fizetésükre költötték, de e mellett még jelentős összegeket könyveltek el irodabérlésre, adminisztrációra és PR-ra is” – írta akkor a lap.

Járóka is nyilatkozott erről a 24.hu-nak, a cikk szerint azt mondta: „Ezt a feladatot sokáig önkéntesen végeztem, a Fidesz nem fizetett ki semmivel. Ez a program sokkal többe került, mint amit a kormány adott. Éveken át tárgyaltam mindenkivel, hogy állami programmá tegyék a kezdeményezést, végül annak is örültem, hogy ennyit adtak. Nem bánom azt sem, hogy a család megtakarított pénzét kellett erre áldozni. (…) Én és a férjem négy hónapig kaptunk fizetést, az öcsém hat hónapig, de abszolút ők voltak a program motorjai.”

A Farkas János Program keretében 2016 őszén a tiszavasvári szakmunkásképző súlyos anyagi gondokkal küzdő diákjai kezdhettek neki futballedzéseknek.

Hadházy a legfőbb ügyész válaszát úgy értékelte: „Lehetnénk optimisták, amiért Polt Péter »kiadta az ügyet« a Központi Nyomozó Főügyészségnek, de ez maximum annyit jelent, hogy néhány évig tologatják majd ott az aktát, mint F. Flórián ügyében is. Az igazán fontos kérdés az, hogy mit szól ehhez Herr Weber, az Európai Néppárt és általában az Európai Parlament.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.