Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 14. 10:12

Színművészeti: Kezdődik az egyetemen a tanév

Úgynevezett kísérleti tanköztársaságot hirdetnek a színművészetis egyetemisták.

Free SZFE

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata, illetve az egyetem vezetői és oktatói tartottak sajtótájékoztatót hétfőn délelőtt az intézmény Vas utcai épülete előtt.

Upor László, SZFE szeptember végén távozó rektorhelyettese azzal kezdte, hogy a múlt heti rektori határozat értelmében megkezdik a tanévet. Ezzel együtt továbbra is folytatódnak a tiltakozások és nem adják fel a korábbi követeléseiket. Az egyetem közössége továbbra is ragaszkodik az autonómiához. Azt is elmondta, kísérleti tanköztársaságot hirdetnek, aminek a tevékenységébe beleférnek a hagyományosnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok és az egyetem helyzetére reflektáló akciók.

Nyitott, szabad, folyton változó egyetem vagyunk és azok is akarunk maradni – mondta Upor.

Novák Eszter, az egyetem tanára beszélt a rektorhelyettest követően. Elmondta, egy olyan tanévet nyitnak meg, amit egy világjárvány és egy erőszakosan erőltetett menetben és erőszakosan végrehajtatott modellváltás kísérlete fémjelez. A folyamatból szerinte három dolog biztosan hiányzott: a szakértelem, a tisztesség és az emberség. A kormány Gulyás Gergelyen keresztül azt üzente, hogy az egyetem ügyei nem az ő felelősségük. Az innovációs tárca vezetője, Palkovics László szintén azt üzente, hogy nem az ő felelőssége, de Novák azt is hozzátette, a kuratórium vezetője is ugyanezt üzeni. Mi kinek üzenjünk? – tette fel a kérdést.

Arra kérik Orbán Viktort, hogy pörgesse vissza az időt és hallja meg az egyetem vezetőit, hallgatóit és művészeit. Azt a 400 művészt is hallja meg, akik a még a döntés előtt tisztességes tárgyalást kértek az egyetem számára. Hallja meg az autonómia védelmében lemondott szenátus üzenetét, szólítsa fel a törvényalkotókat, hogy teremtsék meg az autonómia garanciáit a felsőoktatási törvényben. Arra is felszólította a kormányfőt, hogy függessze fel az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát és kezdjék el elölről.

A hallgatók egyik képviselője arról beszélt, hogy a blokádot fenntartják, az új vezetőket és a fejük felett meghozott döntéseket nem fogadják el. Azt is elmondta, az oktatás hagyományos keretrendszeréből kilépve köztársaságot alapítanak. "A köztársaság valutája az „elfoglaltság” lesz, amiről mindenki önmaga dönthet, hogyan használja fel. Klasszikusnak számító oktatási egységek, zárt és nyitott kurzusok, kreatív és a társadalmi helyzetre reflektáló akciók, vagy a közösség szervezésében végzett munka ugyanolyan értékes tevékenységeknek számítanak majd" - mondta.

Azt is hozzátette, az a feladatuk, hogy megragadják a rendelkezésükre álló eszközöket, és újra értelmezni, hogy mire való a színpad, a kamera, a fény, a függöny, a díszlet, a jelmez, a báb, a nézőtéren a taps, és a saját hangjuk. "Hiszen a művészet természeténél fogva tükröt tart a mindenkori fennálló rendszernek – mindenképpen aktuális."

Elmondta azt is, hogy a köztársaságuk egy kísérlet arra, hogy a tanszabadság jegyében, intézetek, szakok és órák kötelékei nélkül alkothassanak együtt.

Free SZFE
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.