Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 04. 18:23

Schengeni tagállamokban készített PCR teszttel is be lehet majd lépni az országba

Változtatott a kormány a beutazási korlátozásokon, a jövőben a schengeni tagállamokban, Kanadában és az USA-ban elvégzett PCR teszteket is elfogadják, valamint pontosították a nemzetközi sportrendezvényekre vonatkozó szabályokat is.

A járványügyi helyzetről és az ahhoz kapcsolódó intézkedésekről tárgyalt pénteki ülésén a kormány. Bejelentették, hogy a járvány második hulláma Magyarországot is elérte.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint összegezték a szeptember 1-jén életbe lépett beutazási korlátozások eddigi tapasztalatait és úgy döntöttek, hogy

a magyar gazdaság zavartalan működése érdekében az üzleti célú beutazást a továbbiakban engedélyezik.

Megszületett a külföldön végzett tesztekkel kapcsolatos pontosított részletszabályozás is:

Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerik el a schengeni tagállamban, illetve - mint a pénteken este a Magyar Közlönyben megjelent rendeletben szerepel - Kanadában és az USA-ban készült PCR tesztet is.

Az ülésen döntés született arról is, hogy a magyarországi sportrendezvényekre való kiutazás és beutazás szigorú feltételeit kiterjesztik a kulturális rendezvényekre is. A nézőkre vonatkozó szabályokon is változtattak: a Magyarországon megrendezésre kerülő nemzetközi sportesemény, valamint kulturális rendezvény nézője csak akkor léphet be az országba, ha rendelkezik negatív PCR teszt eredménnyel, van a rendezvényre jegye, és aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, valamint köteles a belépést követő 72 órán belül elhagyni az országot.

A pontos szabályozást pénteken a Magyar Közlönyben hirdetik ki.

Augusztus végén döntött a kormány arról, hogy Magyarországra szeptember elsejétől nem léphet be nem magyar állampolgár, kivéve, ha állandó, vagy 90 napon túli magyarországi tartózkodási engedélye van (ez esetben a családtagok is beléphetnek), ha itt dolgozó sportoló vagy sportszakember, ha szállítmányozó, aki teherforgalmat bonyolít, ha hivatalos látogatáson lévő személy, vagy mindazok, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt fél évben elkapták a Covid-19 betegséget.

Egyedül a V4-es országok kaptak engedményeket, a lengyelek, a szlovákok és a csehek öt napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel szeptember elseje után is beléphetnek Magyarországra, ha már foglaltak szeptemberre szállást. A diszkriminatívnak tartott döntés viszont az Európai Bizottság levélben figyelmeztette Magyarországot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról