Itthon hvg.hu 2020. augusztus. 31. 14:00

Megy és marad is a nagykörúti kerékpársáv

Karácsony Gergely főpolgármester kompromisszumos javaslatot tett a nagykörúti kerékpársávok megmaradására. Az biztos, hogy szeptember 1-jével még nem változik semmi.

Nem számolja fel teljesen a Nagykörúton kialakított kerékpársávokat a főváros: Karácsony Gergely főpolgármester olyan átalakítást jelentett be, amely az autósoknak, a kerékpárosoknak és az ott lakóknak is jó lehet.

A Blaha Lujza tér (illetve egészen pontosan a Dohány utca) és a Petőfi híd között kétszer két sávon közlekedhetnek majd az autók, a kerékpársávokat pedig az eddigi parkolósávban alakítják ki. A Dohány utcától a Margit híd felé viszont – a jelenlegi állapotnak megfelelően – 2x1 sáv marad az autósoknak, vagyis a kerékpársáv mellett marad a parkolósáv az autósoknak.

Karácsony azt ígérte, tesznek azért, hogy a körúton könnyebb legyen a haladás a gépjárművek számára. Ennek érdekében járdaszigeteket építenek, így kedvezőbb lehet a lámpaprogram; most sokszor a zebrák lámpája fogja meg a forgalmat.

Balogh Samu kabinetfőnök ezt annyival egészítette ki, hogy a csomópontok előtt változik a közlekedési rend, hogy ne torlódjanak nagyon fel az autók. Ezek a változások „szeptember folyamán” történnek meg – a zömük még a hónap elején –, a héten elindul a kivitelezésük.

Mindez azt jelenti, szeptember 1-jétől a Nagykörúton még a jelenlegi rendszer fogadja a közlekedőket (ami egy kerékpáros és egy autós sávot jelent), ebből állnak át fokozatosan arra, amit Karácsonyék ismertettek.

A főpolgármester azt is elmondta, hogy az Üllői út (és a most részletezett változás) kivételével a többi helyen marad a kerékpársáv, az ugyanis a közlekedés része lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Kovács Bálint 2021. április. 20. 20:00

Nick Cave többet tett, mint hogy megírta a karantén hivatalos dalát

Egyszer csak minden reklám nélkül megjelent Nick Cave új lemeze, a teljes egészében a karantén alatt írt és felvett Carnage. Az énekes talán már sosem lesz ugyanolyan, mint az őt ért tragédia előtt, de az új album már olyan, mint a fény az alagút végén.