Itthon hvg.hu 2020. augusztus. 07. 07:46

Orbán: A védekezés sikerét az ország intelligenciaszintje dönti el

Orbán Viktor elmondta, csaknem 5 millió vakcinát foglalt be Magyarország, a készletre az EU-nál jelentkezett be. A védekezésnél az emberek felelősségét hangsúlyozta, újabb korlátozásokat nem jelentett be, a migráció miatt pedig ismét libernyákozott párat.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Csaknem végig a koronavírusról szólt a Kossuth rádió reggeli műsorában az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjú, a végén azért Nagy Katalin szóba hozta Orbán legkisebb unokáját, aki két hete született.

A nyitókérdés az volt, hogy a Pápán talált gócpontot sikerült-e körülhatárolni, és meg lehet-e akadályozni újabb gócpontok kialakulását. Orbán azt mondta, reméli, a folyamatosan dolgozó operatív törzs képes lesz erre, a kérdés mindenesetre jó apropó volt arra, hogy Orbán elmondja, létrehoztak egy speciális bevetési egységet, amelyet szükség esetén bevetnek, akiket amúgy éppen pénteken mutatnak majd be.

Ha feltűnik egy szuperfertőző, a kontaktkutatás mellett elkülönítés is lesz, erre állították fel ezt az egységet. Orbán azt mondta,

a védekezés minőségét egy ország intelligenciaszintje dönti el, a közjózanságnak van jelentősége.

Arra kér mindenkit, ha beteg - köhög vagy lázas -, ne menjen emberek közé, mert megfertőzheti őket. Az utóbbi időben is emiatt volt baj. Orbán szerint ezért is fontos a nemzeti konzultáció, hiszen ha az emberek kiválasztják a védekezés eszközeit, könnyebben is tartják be az intézkedéseket.

Az egység "jól néz ki", tudományos-fantasztikus filmekben látható felszerelésük is van - mondja Orbán. Az ígérte, augusztusban tartanak egy sajtónyilvános gyakorlatot, hogy az emberek lássák, ez hogy működik, ne ijedjenek meg, ha ez feltűnik valahol.

Nagy rákérdez arra, hogy lesznek-e újabb korlátozások. A válaszból kiderült, hogy nem, a kormány szerdán Spanyolországot sorolta sárga - vagyis közepesen súlyos - kategóriába. Orbán itt is hangsúlyozta, mindenki felelősen éljen a szabadságával. Ebben a kormány jó példával jár elől, hiszen lefújta a tűzijátékot, mert kockázatosnak tartotta, ha több százezer ember összegyűlik.

Orbán azt kérte, ha mindenképp utazni akarnak a magyarok, inkább a közeli országokba menjenek. A szomszédos országok közül Ausztria, Szlovénia, Szlovákia és Horvátország biztonságos,

ezt a négy országos válasszák, ha kérhetjük.

Nagy rákérdezett arra is, a kormány kitől rendelt vakcinát. (Azt is megkérdezte, rendelt-e, a jelek szerint nem volt elég, hogy az Emmi és Gulyás Gergely miniszter is elmondta ezt a hvg.hu kérdésére.) Orbán felidézte az a hajszát, ami a lélegeztetőgépek beszerzésénél ment, ami tanulságnak jó volt, de nem kellene megismélteni.

Abban bízik, az emberiség rendezettebben fordul a második hullámra. Azt ígérte, addigra itthon is meglesznek az egészségügy átalakításának lépései, amelyek nagyobb esélyt nyújtanak a tökéleteshez közelítő védekezésre.

A vakcinát versenyben fejlesztik, több ország, gyógyszergyár, kutatóintézet dolgozik egyszerre. Ami egyfelől jó, mert a cégek egymást hajtják, másfelől számítani lehet arra, hogy amikor kijön az első vakcina, majd vitatni fogják, hogy ez most jó vagy nem, a következő nem lesz-e jobb, van-e mellékhatása.... Nem számolhatunk azzal, hogy csöndben, tiszta, világos hangon megszólaló értékelést kapunk a vakcináról, ezért Orbán kérte Kásler Miklós egészségügyi minisztert, hogy amint megjelenik az első vakcina, mondjanak arról szakszerű véleményt a magyarok számára.

Azt azért hangsúlyozta, még hónapok telnek el, mire itt vakcina lesz. Amit lehet tenni, hogy az ember leadja a megrendeléseit, hogy ne kelljen megrohamozni a raktárakat, mint kellett lélegeztetőgép ügyében a világ különböző pontjain.

Közel 5 millió vakcinát rendeltünk. Van az Európai Uniónak egy kísérlete arra, hogy összehangolja a tagállamok beszerzési szándékait, és itt Magyarország bejelentkezett. Tehát ha lesz vakcina, akkor nálunk is lesz.

Szóba kerülnek a "migránsok", ami remek apropó Orbánnak arra, hogy többször elsüsse adásban a "libernyák" kifejezést. Koronavírus-fertőzés szempontjából nem tart nem minden migránst biológiai bombának, a baj csak az, hogy nem tudni, kik közülük a fertőzők, ezért potenciális fertőzőnek kell tekinteni mindenkit. "A libernyáokok" szemszögéből ez túlzó, de a magyarok szempontjából nem - mondja Orbán, aki szerint továbbra is meg kell akadályozni az illegális bevándorlást.

A nemzeti konzultációt 1,4 millióan töltötték ki eddig, a határidőt meghosszabbították augusztus 31-ig.

A júniusi ipari termelési adatokra kérdez Nagy, a számok emelkednek, ami szerinte jó jel. Orbán elmondja, minden napot a számok áttanulmányozásával kezd, elsőként azt nézi, halt-e meg koronavírusos beteg, aztán azt, mennyi az új fertőzött, be kell-e vetni a különleges egységet, majd a munkanélküliek száma következik.

Azt mondta, kétnaponta kap egy bonyolult adatsort azt ITM-től. A számokból az látszik, ma többen dolgoznak, mint januárban, az egy évvel ezelőttihez képest viszont kevesebben. A különbség 30-35 ezer, ezt kell ledolgozni. Ha az "ég nem szakad le", őszre eltűnik ez is. Orbán szerint 2010-ben az 1 millió új munkahely ígéretével nyert választást. Akkor 3,6 millió ember dolgozott, azóta létrejött 800 ezer új munkahely, ami világrekordnak számít szerinte.

A műsor vége felé Nagy Katalin a raktárkoncertek részleteire kérdez rá. Sok újdonság nem derül ki, Orbán azzal viccelődik, hogy a zenészek nagyon szorgalmasak, minden nap három indítványt kap arról, milyen lazításokra van szükség. Az mindenesetre kiderült, hogy a fiatal bandák nevét ugyan nem tudja kimondani, de a teljesítményüket értékeli,

a dalokban érez valami sajátosan magyart.

A Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, Demeter Szilárd kidolgozott egy könnyűzenei támogatási programot, ennek egyes elemeit vették előre. A zeneipart, a fesztiválszervezőket is segíti a kormány, mindenki kap valamilyen lehetőséget.

Ez egy hangyaboly, politikailag is. Ha a kormány rossz helyen nyúl bele, hirtelen mindenki tiltakozni fog.

Orbán ezért azt kérte, a kormány úgy támogassa őket, hogy távol marad tőlük, a pénzről a zeneiparhoz közel állók döntsenek.

Zárásként Orbán vakációjáról kérdez és szóba hozza a negyedik unokáját. Orbán azt mondja, muszáj néha elengedni a kormány tagjait és magát is pihenni, hiszen van olyan pont, mikor az ember azt érzi, fűrészpor van az agya helyén.

Kicsit beszél a fiú unokájáról is, azt mondja, minden unoka megszületése után kap gratulációkat, most is sokat kapott. Úgy érzékeli, "ha fiúgyerek születik, bezsonganak a magyarok, különösen a férfiak", amit ő nem ért, hiszen neki négy lánya és egy fia van, köztük sosem tett különbséget.

Úgy neveltem minden lányomat, hogy megálljon a saját lábán.

A beszélgetést azzal zárja, mindenki fényes jövőt lát a saját gyerekébe, unokájába. A kisfiút Jánosnak hívják, most még Kukorica Jancsi, de reméli, János vitéz lesz belőle.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés