Itthon hvg.hu 2020. június. 30. 13:17

Index-főszerkesztő: „A történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak”

Egy hét után a cég anyagi helyzetére hivatkozva lemondott az új vezérigazgató, a szerkesztőség erről a sajtóval egy időben értesült.

Index-botrány

Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.

Újabb szolgálati közleményt tett közzé az Index főszerkesztője, Dull Szabolcs, miután váratlanul lemondott az Index egy hete kinevezett vezérigazgatója. Dull Szabolcs azt írta, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke, Bodolai László a sajtót és a szerkesztőséget egy időben értesítette Ződi Zsolt távozásáról.

A történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak, beleszólásunk, ráhatásunk nincs ezekre. Egy hét alatt két vezérigazgató távozott, és egyelőre mi sem tudjuk, ki lesz a következő a poszton. És azt sem tudjuk, milyen változtatások véghez viteléről van szó.

Dull jelezte: szeretnék nyugodtan folytatni a munkát.

A címlapon közzétett barométert továbbra sem állította vissza a szerkesztőség, a lap függetlenségét még mindig veszélyben érzik. A múlt héten azt mondták, ha kapnak garanciákat, visszaállítják a mutatót.

Ződi Zsolt távozásáról kedden délelőtt jelent meg egy közlemény a Kreativ.hu-n, amelyben Ződi azt írta, döntése oka egyértelmű: miután megismerte a cég anyagi helyzetét, arra jutott, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghez vitele túl nagy feladat számára. Szerettünk volna Ződivel interjút készíteni, de a beszélgetést titoktartási szerződésre hivatkozva utasította vissza.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László annyit árult el, hogy az Index.hu-nak vannak cash-flow problémái, amelyekre igyekeznek megoldást találni, ez azonban szerinte nincs hatással a lap napi működésére és a független tartalomgyártásra. Az előző vezérigazgató, Pusztay András egy hete kedden mondott le, miután nem tudta támogatni azt az átalakítási tervet, ami az igazgatóság asztalára került, és amit Bodolai elmondása szerint nem fogadtak el.

Index-botrány
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés