Itthon hvg.hu 2020. április. 30. 10:29

Lezárják a belváros egy részét a hétvégére

A május 1-jével induló hosszú hétvégére Terézváros és Erzsébetváros polgármestere lezárja az átmenő forgalom előtt a budapesti belváros egy részét.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A turisztikailag fontos területeken ne hajtsanak át az autók – erről beszélt Soproni Tamás, a VI. kerület momentumos és Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármesetere közös videójukban. Ebben elmondták, hogy a pénteken kezdődő hosszú hétvégére milyen lezárásokat terveznek a két kerület belvárosi részén, ha újra megkapják a lehetőséget arra, hogy helyben az országosnál szigorúbb korlátozó intézkedéseket hozzanak. Az operatív törzs és a kormány korábbi megszólalásai alapján tudni lehet, hogy megkapják, bár a kormányrendelet erről cikkünk írásakor még nem jelent meg. Így:

a VI. kerületben Nagymező utca, a Király utca és az Andrássy út közötti területet zárják le az átmenő forgalom elől.

Ez azt jelenti, hogy autóval azok hajthatnának be, akik ott élnek vagy például a rokonaiknak segítenek.

A VII. kerületben az Erzsébet körút, Károly körút, Király utca és Dohány utca közötti területen szüntetik be az átmenő forgalmat három napra. Az indok az, hogy ezek a legsűrűbben lakott részek, rengeteg az autó és alig van zöldfelület.

A polgármesterek arról beszéltek, hogy kulturális és turisztikai célpontként a két kerület küzd a hatalmas átmenőforgalommal, a parkolóhelyek hiányával és a zsúfoltsággal, a céljuk pedig az, hogy visszaadják a területet az ott élőknek, a gyalogos és biciklis közlekedés biztonságosabb legyen és több zöldfelületet alakíthassanak ki.

Karácsony Gergely főpolgármester azzal osztotta meg a bejelentő videót, hogy:

Élhető utcák, nyugodt lakóövezetek, ez az egyik legfontosabb célja Budapest megújításának. Terézváros és Erzsébetváros már a hétvégén kipróbálja, milyen lenne egy ilyen városban élni. Izgatottan várom a tapasztalatokat, sokat tanulhatunk belőlük.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés